Някои хора обожават да пътуват, за да разгледат забележителностите на

...
Някои хора обожават да пътуват, за да разгледат забележителностите на
Коментари Харесай

Скъпи, екзотични и дори опасни храни

Някои хора обожават да пътуват, с цел да прегледат забележителностите на света, други бленуват да опитат екзотични ястия.

Най-опасното и скъпо ядене

Най-загадъчният деликатес в животинския свят е фамозната риба Фугу – най-опасното и скъпо ядене от японската кухня. Между 100 и 500 $ коства чувството на лека наркотична еуфория, гладко преминаваща във краткотрайна парализа на всички органи и назад. Само същинските смелчаци се осмеляват да опитат Фугу и да изпитат върху себе си действието на естествената нервнопаралитична отрова, за която няма противоотрова.

Най-скъпите картофи

Прочутите картофи от западното крайбрежие на Франция, по-точно от остров Ноармутие, костват към 500 евро за кг. Оказва се, че този хранителен артикул може да коства цяло положение, в случай че се тори с морски водорасли. Имат леко солен морски привкус с едвам осезаем лимонен мирис и се събират един път годишно ръчно, с цел да не бъдат засегнати заради крехкостта си.

Най-скъпата фалшификация в света

Най-скъпата фалшификация в света се назовава шафран. Цената на кг същински шафран може да доближи 6000 $. Тя се обуславя от трудоемкото му развъждане и технологията на извличане.

Най-скъпото кафе

Най-скъпото кафе в света е Копи Лувак и се създава от зърна, минали през стомаха и червата на малко животинче, наречено азиатска палмова цибетка.

Цибетката е считана за пакостник преди откритието, че храносмилателните ѝ ензими усъвършенстват усета на кафето, премахвайки горчивината му. Местните поданици събират неусвоените от цибетките кафеени зърна, чиято цена за кг доближава 300-400 $.

Най-скъпият шоколад

И несъмнено, не на последно място най-скъпият шоколад в света е създаден от ливанската шоколадова фабрика Patchi за продажба във веригата магазини Harrods – 5000 английски лири за кутия. Тя съдържа 49 бонбона, завити в ръчно направена индийска коприна, украсени с копринени розички, кристали Swarovski и злато. Кутията също не е елементарна – тя е направена от кожа и коприна, а преградките в нея – от злато и платина.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР