Някои големи руски банки са започнали да начисляват комисионни за

...
Някои големи руски банки са започнали да начисляват комисионни за
Коментари Харесай

Руски банки въвеждат такси върху сметки в западна валута

Някои огромни съветски банки са почнали да начисляват комисионни за сметки в щатски долари и евро откакто през май " Банк России " разгласи, че обмисля да вкара негативни лихвени проценти на депозитите в задгранична валута. Идеята не се харесва на потребителите, макар че съветските централни банкери прецизират, че мярката е ориентирана към корпоративните, а не към дребните клиенти.

На 9 юни обаче съветският онлайн заемодател " Тинкоф " осведоми, че от 23 юни ще начислява 1% месечна такса за обслужване на някои валутни сметки откакто конкурентното съветско отделение на " Райфайзен банк интърнешънъл " даде обещание негативни лихвени проценти на някои инвестиции в твърда валута от 30 юни. " Тинкоф ", който предлага по-изгодни валутни курсове, с цел да насърчи клиентите да трансферират спестяванията си в рубли, ще тегли всеки месец комисионната за обслужване от сметките в щатски долари, евро, лири стерлинги и швейцарски франкове, чиито салда надвишават равностойността на 1 000 $.

" Райфайзен " уведоми на 9 юни, че ще покачва таксите за преводи в задгранична валута. " Росбанк ", която " Сосиете женерал " продаде на обвързвана с съветския олигарх Владимир Потанин компания, пък разгласи през май, че обмисля да вкара комисионна за обслужване на сметките в евро и долари до края на юни. " Уралсиб банк " - един от водещите 25 съветски кредитори, също вкарва такси за сметките в евро.

След формалното известие на " Тинкоф ", клиенти на банката, която е благосъстоятелност на " Ти Си Ес груп холдинг ", се оплакали от празни банкомати в онлайн форумите. В отговор за организация " Ройтерс " от компанията са уверили, че зареждат регулярно банкоматите, само че не могат да уточнят по кое време ще вкарат пари в изпразнените.

Със мощно лимитираните си кешови наличия в твърда валута, съветските банки имат дребни благоприятни условия да вършат валутни вложения поради финансовия надзор в Русия и риска задграничните им средства да бъдат замразени вследствие на глобите на Запада.

Членът на Държавната дума Евгени Фьодоров пък е коментирал за московска радиостанция, че основната прокуратура би трябвало да ревизира решението на " Тинкоф ", тъй като компанията няма право да полза с такси съществуващи сметки без да е уведомила авансово клиентите. " Когато хората праят депозити, те не чакат от банката да стартира да лишава парите им ", декларирал Фьодоров. " Тинкоф " пък е дал отговор, че финансовите институции имат лимитирани варианти да държат безвредно задгранична валута " в сегашната геополитическа обстановка " и че депозитите на нищожен брой консуматори надвишават 1000 щ. $.

В публично изказване онлайн банката е показала, че " мярката е насилствена,... дължи се на ненадеждните задгранични сътрудници във връзка с валутните интервенции за Русия и цели да редуцира позициите й в непознати валути ". Подобни ограничения ще бъдат подхванати във връзка с твърдите валути и в брокерските й сметки.

" Тинкоф " дава обещание в близко време да предлага сметки в различни парични единици, а от 23 юни нататък да откриват депозити в рубли. Компанията няма да полза с комисионни преводите през световната разплащателна система SWIFT до 30 юни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР