Някогашното военно поделение в местността Акротирия в южната част на

...
Някогашното военно поделение в местността Акротирия в южната част на
Коментари Харесай

Държавата предвижда продажба на пясъчни дюни край Несебър


Някогашното военно отделение в местността Акротирия в южната част на Несебър към този момент е частна държавна благосъстоятелност и най-вероятно още в околните седмици до края на годината ще бъде проведен търг за продажбата му, оповестява „ Дневник “.

Това стана с решение от последното съвещание на Министерския съвет предходната сряда. Имотът обгръща един от трите полуострова в най-красивите елементи на Южното Черноморие, които Министерството на защитата включи в лист с общо 100 военни парцела с отпаднало предопределение. Сред останалите са и няколко терена на метри от морето, планувани за застрояване.

Бившето артилерийско отделение в Несебър е било част от тогавашната система за брегова защита. Имотът съставлява незастроен терен от 31.3 дка с недефиниран метод на трайно прилагане. Той се намира в местността Акротирия във към момента едва застроената южна част на града и на пръв взор наподобява изключително прелъстителен, защото е заобиколен от пясъчни и скалисти плажове. Почти на цялата му територия обаче са ситуирани високи пясъчни дюни, което би трябвало да е непреодолима пречка за реализацията на строителни планове.

" Остров " в територията на военния парцел е реституиран имот от 2200 кв. м. с няколко солидни складови пространства. Освен тях обаче на територията на полуострова не е имало други постройки, което значи, че за бъдещи строителни действия там ще са нужни позволения, издадени от Общинската администрация в Несебър.

Но неин чиновник, поискал анонимност, сподели за " Дневник ", че това е невероятно точно поради така наречен " бели " дюни, които се намират в терена. Сателитни фотоси демонстрират, че на няколко места в периферията на парцела има бетонни постаменти, върху които в миналото са били инсталирани оръдия с огромен диаметър. Според строителните специалисти в община Несебър обаче те няма по какъв начин да бъдат употребявани като опрощение за бъдещи строителни работи, защото не са отразени в кадастралните карти.

Останалите два полуострова, включени от Министерството на защитата в листата със 100 парцела, които би трябвало да бъдат продадени, са край Поморие и Черноморец.

Първият от тях обгръща местността Кротирия западно от Стария град в Поморие. Имотът съставлява урбанизирана територия с непостоянен метод на трайно прилагане. Върху него има изоставени казарми на терен от над 56 дка с 21 постройки. В северната си част теренът на полуострова граничи с няколко към този момент построени ваканционни комплекса и хотели.

Третият полуостров, благосъстоятелност на военното министерство в Черноморец е също тогавашно военно отделение, ситуирано върху 173 дка. Близо половината от парцела се намира върху кръглия полуостров Червенка. Проблем за възможния покупател на този парцел обаче са 20 изоставени казармени постройки, частни парцели в центъра на полуострова, както и археологически разкопки на късно-античната крепостна стена в североизточната и западна част на полуострова върху повърхност от близо 63 дка.

Пак съгласно източниците на " Дневник " в локалната администрация на Несебър, решението на Министерския съвет от предходната сряда, с което статутът на парцела в местността Акротирия беше заменен от обществена в частна държавна благосъстоятелност, макар съществуването на пясъчни дюни в него, е преждевременно и не добре премислено по още една причина.

Имотите обществена държавна държавна благосъстоятелност са освободени от налози. Те обаче стават дължими към съответната общинска администрация от момента, в който статутът им бъде заменен в частен. По тази причина, ведомството на Красимир Каракачанов към този момент години наред заплаща налози за парцели с изменен статут, които по една или друга причина не съумява да продаде.

На съвещанието си в сряда Министерският съвет разгласи за частна държавна благосъстоятелност, с предоставени права за ръководство на Министерство на защитата, общо 6 парцела. Те мъчно биха привлекли инвеститорски интерес, защото с изключение на този в Несебър, останалите 4 се намират в Ихтиман, Исперих, Елин Пелин и Шумен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР