Някога в Древна Гърция царят на Йолк, Езон, е отстранен

...
Някога в Древна Гърция царят на Йолк, Езон, е отстранен
Коментари Харесай

Златното руно. Пътят на аргонавтите

 Някога в Древна Гърция царят на Йолк, Езон, е отхвърлен нелегално от престола от своя брат Пелий. За да защищити сина си Язон, Езон го изпраща при мъдрия кентавър Хирон, който го отглежда и възпитава. След време Язон се връща в Йолк и предявява правата си над трона. Според предсказване на пророк човек с един сандал щял да смъкна от власт Пелий. Язон е обут единствено с един сандал, тъй като на идване в Йолк придвижва през реката преобразената като бабичка богиня Хера и изгубва едната си обувка.

 Пелий отклонява претенциите на Язон, като афишира, че ще съобщи властта, в случай че Язон му донесе от Колхида фамозното Златно руно. То е на овена, изпратен от господ Хермес да избави Фрикс и Хела – децата на Нефела, първата жена на тиванския цар Атамант, от гнева на мащехата им, магьосницата Ино. Златорунният овен понася в небесата двете деца, само че Хела пада в морето, което взима нейното име – Хелеспонт. Овенът, дружно с Фрикс, идва в Колхида при сина на господ Хелиос цар Еет, където тържествено е принесен в жертва, а руното му – сложено в свещената гора на господ Арес, където е защитавано от огнедишащ змей.

 Така Язон провежда поход до Колхида. Той е покровителстван от боговете Хера, Аполон и Атина. Построен е транспортен съд, наименуван „ Арго ”, в който е вградено парче дърво от свещения Додонски дъб. Участниците в похода са наречени Аргонавти. Язон привиква всички фамозни герои на Гърция, едно потомство преди фамозната Троянска война.

 По пътя си аргонавтите претърпяват доста завършения и инциденти. На остров Лемнос кралица Хипсипила ги приспива и опиянява, с цел да не помнят своята мисия; намесва се Херкулес и скапва магията. Вторият престой на аргонавтите е на остров Самотраки, където те са отдадени в тамошните мистерии. През Хелеспонта доближават град Кизик на брега на Пропонтида. Местните племена на долоните ги атакуват, само че са победени от героите. Сетне в Мизия изворни нимфи отвличат Хилас. В тракийския град Салмидесос героите Зет и Калаис убиват харпиите, които непрекъснато тормозят и отнасят храната на слепеца Финей. От признателност той им предсказва бъдещето. Във Витиния Полидевк убива царя на бебриките Амик и съплеменниците му атакуват аргонавтите, които ги отблъсват.

 Следващо затруднение са Симплегадските скали на входа на Черно море (Босфора), блъскащи се една в друга. По съвета на Финей аргонавтите пускат гълъб да прелети през тях и той остава незасегнат, като изгубва единствено няколко пера от опашката си. Идва ред на „ Арго ” и той в действителност съумява – единствено леко е разрушена задната му част.

 Пътешествието продължава – на остров в морето аргонавтите са нападнати от Стимфалидските птици. Приближавайки Колхида, те чуват стенанията на прикования Прометей и най-после доближават своята цел – приказната земя на цар Еет. Колхидският цар видимо се съгласява да им даде Руното, само че единствено в случай че Язон извърши една задача – да впрегне в плуг два диви огнедишащи бика, да разоре с тях свещената равнища на Арес и да посее в нея зъбите на дракона, погубен в миналото от цар Кадъм, след което да победи воините, които ще изникнат от тях.

 Язон изпада в безизходно състояние, само че в него се влюбва Медея, дъщерята на цар Еет, която е магьосница. Тя му дава да намаже тялото, копието и щита си с вълшебно мазило, което ще го направи невредим за огън и желязо. Обяснява му и че щом зъбите бъдат посети, от земята ще се появят бойци в цялостно бойно снаряжение. Съветът й е Язон да хвърли върху тях огромен камък, с цел да се скарат и да почнат да се бият между тях. Така по-лесно ще ги убие. Язон послушва Медея и извършва задачата на Еет. Въпреки това обаче, Еет няма никакво желание да даде руното. Тогава Медея упоява с билка дракона, който го пази, взема го и дружно с Язон и брат си Апсирт отплават с „ Арго ”.Обратният път на героите също е изпълнен с тежки тествания – стихии („ Арго ” е отвеян от вятъра до крайния запад), безветрие, среща с подлите сирени, чиято магия побеждава с арфата си Орфей. Накрая „ Арго ” пуска котва в Йолк. Там Язон научава, че до момента в който го е нямало, Пелий е умъртвил татко му и всички негови родственици. Благодарение на хитростта на Медея, която съумява да убеди дъщерите на Пелий, че с цел да му върнат младостта, би трябвало да убият и нарежат татко си, Язон грубо му отмъщава.

 След убийството Язон и Медея са изгонени от Йолк и се заселват в Коринт при цар Креот, където живеят щастливо десетина години. Имат двама синове – Мермер и Ферет. Когато Язон взема решение да се ожени за дъщерята на Креонт, Главка, възмутената Медея им изпраща като брачен подарък отровни облекла, от които новата брачна половинка умира в страшни страдания. Медея убива и малолетните си синове. Язон приключва живота си, съгласно някои създатели, под отломките на „ Арго ”.

 На 15 март 2018 година беше открита изложбата „ Златното руно. Пътят на Аргонавтите “ – Колекция Васил Божков, като част от програмата Европейска година на културното завещание 2018. Това оповестиха от пресцентъра на фондация Тракия. Софиянци и посетители на столицата ще имат опцията да посетят събитието от 16 март до 10 юни 2018 година в Национална изложба – Двореца.

 Майсторът оглежда своето създание от сребро и злато и явно остава удовлетворен от свършеното. Изящният предмет е оценен по достолепие от знатния покупател, който е поръчал творбата на изкуството. То ще краси дома му през идващите 10, 20 или 30 години. След това благородникът ще легне в земята, а околните му ще го обкръжат с предмети от злато и сребро. Сребърният ритон с лъвска глава също ще бъде там. Обречен е да престои там над 2400 години, преди още веднъж да види бял свят. Сега на неповторимия ритон, направен от античния занаятчия към 420-400 година прочие Хр., му следва вълнуваща среща с публиката. Той е единствено едно от украшенията на първата по рода си галерия, която отваря порти на 16 март в Националната художествена изложба.

 Един от най-богатите хора в Източна Европа и колекционер от международен мащаб Васил Божков ще даде 62 експоната от персоналната си сбирка, като 17 от тях ще бъдат показани за първи път пред аудитория. Изложбата на Национална изложба – Двореца и Фондация " Тракия " е озаглавена " Златното руно. Пътят на аргонавтите " - сбирка Васил Божков. Очаква се тя да провокира интереса на международната общественост, още повече че откриването й е тъкмо в европейската година на културното завещание. Чрез творбите на изкуството на античните майстори посетителите ще минат по стъпките на приказното премеждие на аргонавтите.

 Експонатите ще отведат феновете в антични свещени места – Делфи и Самотраки, в тракийските царства, в земите на именитите амазонки, в страната на слънцето – Колхида, на свещения остров Крит. Отделните модули разкриват разнообразни аспекти от вярата и обредността на античните нации, както и някои от тайните на техните занаяти и изкуства. Златното руно е оставило трайни следи в груповата историческа памет като знак на новия живот, плодородието, царската власт и връзката с боговете. Жертвоприношението на свещения златен овен, пренесъл Хела и Фрикс в Колхида, е показано в сцената върху сребърния кантарос с позлата, подложен в центъра на експозицията.

 Изложбата включва златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази с изображения на светилището в Делфи, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални блага, обредни сервизи и други В експозицията ще бъдат изложени и два съда с изображения на тракиеца Орфей – един от аргонавтите върху позлатени кантарос и ритон, които са единствените открити до момента.

 В изложбата " Златното руно. Пътят на Аргонавтите " за първи път пред аудитория се експонира червенофигурна керамика. Сред тях са сребърният ритон със скулптирана фигура на остарял Силен, възлегнал върху винен мях от кожата на пантера - ослепителен образец за изискано произведение на лукса. Върху два сребърни съда се появява обликът на Тезей - най-известният воин на Атика в Античността. Посетителите на изложбата ще могат да видят солиден златен кантарос от 12-10 в. прочие Хр., сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на 6 в. прочие Хр. Изображения на Херакъл украсяват един сребърен позлатен кантарос. Предметите от изложбата са откупувани от целия свят в продължение на десетилетия. Някои от тях са извоювани на търгове в най-големите аукциони " Сотбис " и " Кристис ", само че има и изкупени от частни колекционери и музеи.

  " Колекция Васил Божков "  се състои от над 3000 предмета на античното изкуство, постъпвали през годините от 2005 до през днешния ден. Съставена е от разнородни групи монументи, направени от разнообразни материали, датирани от неолита до късната Античност. Най-древните експонати в сбирката са на повече от 7000 години.

  " Обикновено при оценката на сбирката хората, най-грубо казано, се вълнуват какъв брой костват предметите. Те обаче са скъпи. Замислете се единствено за културно-историческата им стойност! В тази връзка имахме доста значима задача. Не единствено да реставрираме и консервираме предметите, само че и да ги накараме те да ни " проговорят ". Да ни опишат по кое време и по какъв начин са били основани, кой ги е направил и какви материали е употребявал. Това е извънредно мъчно следствие. Пренасяме се обратно във времето и " беседваме " с създателя на обекта и с този, който го е употребявал. Затова е належащо познаване освен на техниката на направа, само че и детайлно познаване на историята на развиването на античните технологии при обработването на материалите ", споделя проф. Веселина Инкова - началник на лабораторията за консервация и реституция и проучване на културни полезности към фондация " Тракия ".

 Проф. Инкова е позната като един от най-опитните реставратори освен в България, само че и по целия свят. Тя и екипът й работят през последните 10 години за реставрацията и консервацията на предметите от " Колекция Васил Божков ". Някои от артефактите са в доста неприятно положение и се постанова експертите да се трудят върху тях в продължение на шест и повече месеци. Три месеца са отделени за реставрацията на кантароса с жертвоприношение на овен, който е емблемата на идната галерия. Според проф. Инкова в света има единствено още един подобен обект със сцена на тази тема.

 Куратори на изложбата, която ще продължи три месеца, са доктор Любава Конова – експерт по тракийска и антична история и археология, и магистър Елка Пенкова, подготвили и осъществили над 30 краткотрайни изложения в България и чужбина, както и раздели от непрекъснатите експозиции в Национален исторически музей.

 Експонатите от Колекция Васил Божков ще поведат посетителите на приказно премеждие с аргонавтите. Те включват златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални блага, обредни сервизи и други По-значимите от тях са сребърният ритон със скулптирана фигура на остарял Силен, възлегнал върху винен мях от кожата на пантера – ослепителен образец за изискано произведение на лукса. Два сребърни съда с облика на Тезей – най-известният воин на Атика в Античността, солиден златен кантарос от ХІІ-Х в. прочие Хр., сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на VI в. прочие Хр., сребърен позлатен кантарос с изображение на Херакъл и централният предмет в експозицията – непубликуван до момента сребърен кантарос със златни елементи, със сцена, изобразяваща жертвоприношение на овен.

Инфо: www.168chasa.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР