Някога в Америка са използвали пасифлората за да лекуват рани

...
Някога в Америка са използвали пасифлората за да лекуват рани
Коментари Харесай

Полезни свойства на пасифлората

Някога в Америка са употребявали пасифлората с цел да лекуват рани и разнообразни натъртвания и контузии. Днес обаче билкарите горещо я предлагат като мощен тоник срещу стрес, раздразнителност и бодърствуване.

Също по този начин тя е сполучливо прилагана върху дами, които се борят със признаците на менопауза. Името на това красиво цвете е обещано през 15 век от испанските мисионери в Перу. Те разкрили в пасифлората невероятна символика – всяка част от него им напомняла историята към разпъването на Иисус и Страстите Христови. Разперените листчета били знак на Светото разпятие, десетте петали и сепали – правилните апостоли на Божия наследник. А в коронката на цвета те видели трънливия венец, с който Исус минал пътя до Голгота.

За медицински цели пасифлората почнала да се употребява интензивно в края на 19 век, главно за утешение на нервни и гастро–стомашни конвулсии.

А ето още потребни свойства на пасифлората.

Срещу меланхолия

Ако тя е в резултат на менопауза, тогава пасифлората е най-ефективната билка за вас. Тя освен ще облекчи горещите талази и нощното потене, само че ще достави мозъка ви с гама-аминобутирова киселина. Това е натурален нервотрансмитер, който контролира интензивността на невроните. Благодарение на него се понижава ежедневният стрес и се стабилизира психическото положение.

Безсъние

 Ползи от пасифлората

Пасифлората като се изключи че играе ролята на лек естествен антидепресант, е извънредно положително средство за сън. Може даже да се употребява за деца при хиперактивност. Чаша чай от тази билка преди сън ще ви подсигурява спокойна нощ, през която няма да се будите. Просто пасифлората ще избави мозъка ви от непрекъснатите мисли и раздразнителност и ще ви успокои. Също по този начин билката релаксира и мускулатурата.

Мощен антиоксидант

В пасифлората има редица антиоксиданти, като може би най-важният от тях е кверцетин. Върху него са правени изследвания, които потвърждават, че той е доста ефикасен в битката със свободните радикали от замърсяванията в околната среда. Също по този начин кверцетинът отстранява някои ензими, които провокират възпаления. Наричат го още палач на отрови.

Намалява кръвното налягане

 Полезни свойства на пасифлората

Билката е доста известна измежду хипертониците, тъй като смъква кръвното. Чаша чай от пасифлора може да контролира налягането при хора, които са в начална фаза на хипертония. Пациентите, които са на медикаментозно лекуване, би трябвало да внимават доста, с цел да не си докарат проблем от прекалено ниско кръвно, тъй като пасифлората ще ускори резултата на медикаментите им.

Ползи от маслото от пасифлора

То е извънредно богато на омега-6 мастни киселини, които имат възстановяващо деяние върху кожата. Затова оказва помощ при разнообразни кожни проблеми, измежду които и акне. Също по този начин маслото е уместно за поддържане на косата и скалпа, изключително в случай че страдате от раздразнена кожа на главата. С него може да се прави аромотерапия или да се употребява за горещи и отпускащи вани.

Бременните дами и майките-кърмачки не трябва да употребяват цвят от пасифлора! Тя не е подобаваща за хора с проблеми с бъбреците, а също по този начин след приложимост не трябва да шофирате и да работите с машини поради седативния ѝ резултат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР