Някога през бургундското село Лукс е текла река. Сега вместо

...
Някога през бургундското село Лукс е текла река. Сега вместо
Коментари Харесай

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Някога през бургундското село Лукс е текла река. Сега вместо нея там има бял прахуляк и хиляди мъртви риби,които покриват необятното й русло, което се вие ​​сред редици дървета. Това е някогашната река Тиле... Така стартира материал на Associated Press, описващ апокалиптичната суша в Западна Европа.

От пресъхнали и напукани празни язовири в Испания до спадащи равнища на водата на основните европейски водни артерии като Дунав, Рейн и По, невиждана суша визира съвсем половината от европейския континент. Тя поврежда стопанствата, постанова ограничавания на водата, предизвиква горски пожари и заплашва водните жители.

От съвсем два месеца в Западна, Централна и Южна Европа не е имало обилни превалявания . И сухият интервал се чака да продължи, а специалистите споделят, че това може да се трансформира в

Изменението на климата утежнява изискванията, защото по-високите температури форсират изпарението, жадните растения поемат повече влага, а понижените снеговалежи през зимата лимитират запасите от прясна вода, налична за напояване през лятото. Европа не е сама в рецесията, като за суша се оповестява и в Източна Африка, западните щати на Съединени американски щати и Северно Мексико .

Докато върви в необятното 15 метра речно корито в Лукс, Жан-Филип Куасне, основен механик в локалната Федерация за лов на риба и запазване на водната среда, изброи типовете риби, които са умрели в река Тиле.

" Сърцераздирателно е ", сподели той. " Средно текат към 8000 литра в секунда.... А в този момент нула литра. "

Без дъжд реката " ще продължи да се изпразва. И да, всички риби ще умрат .... Те са хванати в капан нагоре и надолу по течението, няма вода, която влиза, тъй че равнището на кислорода ще продължи да понижава, защото размерът (на водата) ще понижава ", сподели Куасне. " Това са типове, които последователно ще изчезнат. "

Съвместният проучвателен център на Европейската комисия предизвести тази седмица, че сушата ще се утежни и евентуално ще засегне 47% от континента.

Андреа Торети, старши откривател в Европейската обсерватория за засушаване, сподели, че сушата през 2018 година е била толкоз рискова, че не е имало сходни събития през последните 500 години, " само че тази година мисля, че е в действителност по-лошо ".

През идващите три месеца " към момента виждаме доста висок риск от сухи условия над Западна и Централна Европа, както и в Обединеното кралство ", сподели Торети.

Настоящата обстановка е резултат от дълги интервали на изсъхнало време, породени от промени в международните метеорологични системи , сподели метеорологът Петер Хофман от Потсдамския институт за проучване на въздействието върху климата.

" Просто през лятото го усещаме най-силно ", сподели той. " Но в действителност сушата се натрупва през цялата година. "

Изменението на климата понижи температурните разлики сред районите, изтощавайки силите, които движат въздушния поток, който нормално носи влажно атлантическо време в Европа , сподели той.

По-слаб или неустойчив въздушен поток може да докара до извънредно парещ въздух, приближаващ към Европа от Северна Африка, което води до продължителни горещи интервали. Обратното също е правилно и полярен ураган от леден въздух от Арктика може да аргументи условия на заледяване надалеч на юг от местата, които нормално би достигнал.

Хофман сподели, че наблюденията през последните години с ледват най-лошия сюжети от предсказаното от съществуващите климатични модели.

Сушата накара някои европейски страни да наложат ограничавания върху потреблението на вода, а корабоплаването и е застрашено.

Рейн може да доближи сериозно ниски равнища през идващите дни, което да направи превозването на артикули - в това число въглища и бензин - все по-трудно . В река Дунав управляващите в Сърбия започнаха копаене на пясък, с цел да задълбочат водния път и да обезпечат гладко придвижване на плавателните съдове.

В прилежаща Унгария необятни елементи от известното езеро Веленце покрай Будапеща са се трансформирали в петна от засъхнала тиня, на която се стичат дребни лодки. Инсталирано е съоръжение за аерация и циркулация на водата, с цел да се защитят водни животни, само че качеството на водата се е влошило дотам, че е наложена възбрана за плуване на един от плажовете през почивните дни.

, най-дългата река в Италия, са толкоз ниски, че баржите и лодките, потънали преди десетилетия, се виждат по това, което е било до неотдавна речно дъно.

Сушата засегна и Южна Англия, която получи едвам 10% от междинните си превалявания през юли. Пожарникарите се борят с невиждани естествени пожари, обхващащи сухи треви, които до неотдавна са били безкрайни ливади и пасища.
 Нивото на река Дунав доближи сериозно ниски стойности
Нивото на река Дунав доближи сериозно ниски стойности

То падна под кота " нула "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР