Шерпи откриха тялото на монголски алпинист, тръгнал да покорява връх

...
Шерпи откриха тялото на монголски алпинист, тръгнал да покорява връх
Коментари Харесай

Монголски алпинист загина, опитвайки се да покори връх Еверест

Шерпи откриха тялото на монголски планинар, тръгнал да покорява връх Еверест. Друг планинар, също запътил се към върха, пък е в неопределеност, оповестява Ройтерс. Това е първият смъртен случай на Еверест за сегашния сезон на катерене.

Двамата монголци са тръгнали предишния уикенд от последния си лагер на 8000 метра височина, с цел да се насочат към върха на най-високата планина в света в Непал. Те са се пробвали да се приближат до върха от Южния прът.

Пемба Шерпа от компанията 8K Expedition, която е предоставила помощни услуги на монголците до техния базов лагер, уточни, че спасителите са разкрили едно тяло под южния връх на към 8600 метра. По думите му събитията, довели до гибелта на алпиниста се обясняват. Той добави, че избавителни екипи търсят и различен планинар, липсващ в същия район.

Лошото време и мощните ветрове попречват търсенето на изчезналите алпинисти под върха, прочут като зоната на гибелта поради рисково ниските равнища на О2.

Връх Еверест е най-високият връх в света с 8 849 метра. Повече от 6500 души са го изкачвали, някои повече от един път. Върхът е обуздан за първи път от новозеландеца сър Едмънд Хилари и шерпа Тензинг Норгей през 1953 година

Близо 335 души са изгубили живота си, пробвайки се да изкачат Еверест.

Планинското катерене е основен източник на доходи и претовареност в Непал, където се намират осем от 14-те най-високи върхове в света.
 Отново гибел под Еверест
Отново гибел под Еверест

Китаец и индийка са следващите жертви
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР