Някога чудили ли сте се от какво точно се прави

...
Някога чудили ли сте се от какво точно се прави
Коментари Харесай

Как да приготвим домашна вегета и с какво да я заместим

Някога чудили ли сте се от какво тъкмо се прави вегетата? Универсалната фалшификация участва напоследък в съвсем всяко домакинство, ресторант и даже учебен стол. Вярно е, че с нея готвенето е по-лесно - всичките подправки за овкусяване са на едно място, а и това, че ви е спестено пазаруването на естествени подправки пести пари. Все отново, в случай че в детайли се запознаете със наличието ѝ, може и да не ви се желае повече да я ползвате.

Основната съставна част на вегетата е сол. Тя е приблизително към 53 % от наличието. Наред със подозрително изсушените зеленчуци, които са към 15 %, има и подобрители и стабилизатори. Те са по-известни като Е-та. В едно пакетче вегета има към 15 % мононатриев глутамат, 5 % динатриев инозинат, рибофлавин (витамин В2) за оцветяване и даже захар.

Конкретно динатриевият инозинат е извънредно рисков за хора с астма. Той може да аргументи и стомашно-чревни разстройства.

Мононатриевият глутамат, от своя страна, предизвиква алергии и още куп страшни положения, за които доста сме говорили. За вредите от прекомерната приложимост на сол към този момент от дълго време е ясно. Затова напряко ще ви кажем по какъв начин се прави домашна вегета, в случай че сме съумели да ви откажем от купешката.

Необходими са ви 230 г моркови, 3 с.л. куркума, 2 с.л. чесън на прахуляк и 5 с.л. сол, като е целесъобразно да е морска.

Нарежете морковите на ситно. Смесете продуктите и разбъркайте добре. Можете да ползвате и помощта на кухненски робот. По предпочитание можете да добавите и сушен копър, магданоз или друга суха фалшификация. С тези артикули ще успете да приготвите към 280 грама домашна вегета. Съхранявайте я в съд с компактно затваряне.

 Подправки

Друг добър сурогат на купешката вегета може да е кала намак - черната индийска сол. Това е специфична минерална сол от Индия с характерен усет. Всъщност тя е условно наречена черна, цветът ѝ е по-скоро мрачно червен със сивкави оттенъци. Този цвят се дължи на съдържащите се в нея минерали и желязо.

Вкусът ѝ имитира яйца. Използва се най-много за овкусяването на безмесни ястия и екзотични такива. Широко публикувана е в азиатската кухня. Обикновено се прави микс от стрита на прахуляк кала намак, като към нея се прибавя изсушено и стрито манго, кимион, кориандър, изсъхнал джинджифил, черен пипер, асафетида и чили на прахуляк.

 Черна сол

Миксът се сервира върху дребна плоска чинийка или бананов лист. Вкусът на подправката е сладко-кисел. Става за овкусяването и на ястия, и на питиета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР