Нуждата от повишено внимание спрямо количеството и качеството на консумираната

...
Нуждата от повишено внимание спрямо количеството и качеството на консумираната
Коментари Харесай

Внимание! Роля на захарта в детското хранене

Нуждата от нараснало внимание по отношение на количеството и качеството на употребяваната захар е висока в ранна детска възраст. Захарта не може да се изключи от детското меню, тъй като е нужна извънредно доста като енергиен източник – значим за здравето на детето и качеството на живот на индивида.

Захарта е част от групата на въглехидратите. Тя е част от питателните артикули, които не трябва изцяло и напълно да се изключват от менюто ни, въпреки заради доста аргументи на родителите да им се желае това да е допустимо.

Така наречената захароза съставлява дизахарид, в състава на който влизат известните монозахариди глюкоза и фруктоза. Въглехидратите са основният снабдител на сила за организма и заради тази причина са нужна съставна част в детското меню. Въпреки това известно количество от захарта във тип на глюкоза се натрупва в организма, трансформира се в мазнини и бързо води до затлъстяване, поява на кариеси и нарушавания от различен темперамент.

Ограничения в използването ѝ са наложителни основно в ранна възраст на детето, даже още кърмаческа възраст, когато заради понижената секреция на някои значими храносмилателни ензими са затруднени смилането и резорбцията на въглехидратите. Именно тази е основната причина за появяването на колики при бебетата. А даването на по-големи количества подсладено мляко при кърмачетата води до положения на диарии и други стомашно-чревни неразположения.

Въпреки това захарта е витално нужна, тъй като глюкозата в нея е най-бързо усвояващият се въглехидрат и най-достъпният източник на сила за детето. Поради сладкия си усет тя се употребява изключително драговолно от децата. След първата година на детето влечението към сладкото се ускорява и затвърждава с помощта на необятната гама захарни произведения и лакомства, които участват в живота.

 Захар Снимка: Албена Атанасова

Така се основават условия за едностранно хранене у детето. Енергийните му потребности се задоволяват елементарно посредством захарта и то отхвърля да яде по-ценните и богати на други значими субстанции храни като зеленчуци, мляко и доста други.

Затова в ранна детска възраст е добре да се усили потреблението на естествените въглехидратни източници, каквито са пресните плодове и зърнени храни.

Много е тънка границата сред здравословно и нездравословно количество захар, както е мъчно да се основат верните хранителни привички. Деликатният баланс неизбежно се отплаща със здраве и детски усмивки.

Трябва обаче с паника да се подчертае, че както в международен проект, по този начин и в България потреблението на захар непрестанно пораства и даже към този момент надвишава двукратно целесъобразните правила. Това неизбежно се отразява неподходящо върху здравето на растящото потомство.

 Детско хранене

Така стремежът на всеки родител би трябвало да бъде ориентиран към това детето овреме да свикне да приема по-умерено подсладени храни. Вместо това да получава постоянно повече и по-разнообразни плодове, които с изключение на основаване табиет на хранене, способстват и за набиране на нужното количество захар, което е безвредно, здравословно и уравновесено.

Вижте още хрумвания за детски ястия без месо, като и огромният избор от предписания за деца, който ви предлагаме.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР