Новото споразумение между Русия и Никарагуа, според което Москва може

...
Новото споразумение между Русия и Никарагуа, според което Москва може
Коментари Харесай

The Hill: Изпращането на руски войски в Никарагуа е ясно предизвикателство към САЩ

Новото съглашение сред Русия и Никарагуа, съгласно което Москва може да изпрати свои войски в тази страна, би трябвало, по думите на Томас Джеферсън, да се пояснява като „ тревога през нощта “, написа Стивън Бланк в The Hill.

Въпреки че Джеферсън е имал поради битката против робството, този контракт е първата стъпка, която съставлява невиждана опасност за сигурността на Латинска Америка и Съединените щати, изяснява Бланк (по-точно опасност за непрекъснатото владичество на Съединените щати в Латинска Америка. - EADaily).

Обявяването на това съглашение съответства със срещата на върха на Америка в Лос Анджелис. Става дума за опит за опълчване на тази среща на върха и за възпирането й, изключително като се има поради, че нейната цел е да укрепи демократичните режими в Америка.

Що се отнася до Никарагуа, съгласно Бланк това е тирания, която не е поканена на срещата на върха (вероятно Бланк не вижда, че Съединени американски щати се пробват да бъдат единственият хегемон и деспот сега и всеки, който не е склонен, е записан като „ зложелател на демокрацията “.-EADaily). Поради тази причина тя и Русия без никакво подозрение се пробват да отвърнат на удара.

Това съглашение обаче е значимо освен заради тази причина.

„ Подписването му ще означи първото прекачване на съветски войски в Централна Америка в забележителен брой, което е значимо, защото евентуално може да послужи като основа за по-дълго съветско военно наличие в Никарагуа и отвън нея “, счита колумнистът на Hill.

Споразумението планува изпращането на съветски войски в Никарагуа за инструкторски действия, правоприлагане и реакция при филантропични бедствия.

В същото време Русия ще изпраща там контингенти на всеки шест месеца за развиване на съдействие в гореспоменатите области, в това число битката с проведената престъпност и трафика на опиати.

Никарагуа също по този начин ще разреши на самолети и кораби от Венецуела, Хондурас, Гватемала, Доминиканската република, Куба, Мексико, Ел Салвадор и Съединените щати да посещават нейните пристанища. Според изданието последната точка заслужава особено внимание.

Въпреки че Вашингтон надали ще упражни това право, Куба и Венецуела, както и някои други страни, може да разчитат на него до известна степен - и тази наклонност ще бъде първата евентуална стъпка към постоянното сливане на военните сили на клиентите на Москва и нейните другари в района.

Освен това, въз основа на минал опит, е допустимо Русия да подписа в допълнение съглашение за разполагане на съветски кораби там на непрекъсната основа, изключително като се има поради, че към този момент има военноморски бази в Сирия и Судан.

Появата на съветски сили и бази в Латинска Америка, съгласно The Hill, също е рискова, тъй като локалните деспоти получават повече благоприятни условия да укрепят своята " властническа ос " против демокрацията в Латинска Америка.

Колумбийският министър на защитата да вземем за пример неотдавна упрекна Русия и Иран, че дават военна помощ на Венецуела, която по-късно се употребява за поддръжка на левите партизани от Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC).

Освен това, посредством наличието си в района, Москва може да трансформира Никарагуа или други страни в центрове за събиране на разследваща информация.

В същото време, съгласно The Hill, би трябвало да се подхожда скептично към желанията на Русия интензивно да оказва помощ на Никарагуа в битката с опиатите, защото и Доналд Тръмп, и Джо Байдън публично са декларирали, че тази страна е главен производител на опиати и пункт за преразпределение затях, което може да приказва в интерес на обстоятелството, че Москва също е забъркана по някакъв метод в това.

И най-после, както бе упоменато нагоре, Русия се стреми да завоюва лостове върху държавните управления на разрастващите се страни - без значение дали в Азия, Африка или Латинска Америка - по почти същия модел: енергийни покупко-продажби, поддръжка за властнически диктатори, даване на услуги в региона на осведомителната война, както и продажба на оръжие и изпращане на инструктори.

„ Русия съумя да създаде тази тактика макар икономическите компликации у нас, тъй като не обърнахме задоволително внимание на събитията в този район ", написа американският създател.

" Трудностите, пред които се сблъска администрацията на Байдън при организирането на сполучлива среща на върха на Северна и Южна Америка на фона на руско-никарагуанското съглашение, акцентират за какво договорката би трябвало да се преглежда като тревога през нощта ", продължава той.

" И тази паника би трябвало да притегли вниманието към преосмислянето на нашите политики в тези точки на борба сред великите сили, които стават все по-важни и разгорещени “, заключава The Hill.

https://thehill.com/opinion/national-security/3519926-with-russian-forces-set-to-enter-central-america-how-will-the-us-respond/

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР