Новото оборудване за 5-нм производство отваря възможности за много компанииМашините

...
Новото оборудване за 5-нм производство отваря възможности за много компанииМашините
Коментари Харесай

Canon пуска 10 пъти по-евтина машина за чипове

Новото съоръжение за 5-нм произвеждане отваря благоприятни условия за доста компании

Машините за чипове на Canon употребяват нова технология за наноотпечатване вместо фотолитография (снимка: Canon)

Иновативни машини за произвеждане на 5-нанометрови чипове от Canon идват на 10 пъти по-ниска цена, спрямо оборудването на холандската ASML, която е водач на пазара. Това отваря нови благоприятни условия за доста компании, разясняват анализаторите.

Canon възнамерява да продава своето ново съоръжение за произвеждане на чипове на доста по-ниска цена от литографските машини на ASML, заяви Блумбърг. Новата технология за наноотпечатване на основаната в Токио компания ще разреши на дребни играчи в полупроводниковата промишленост да създават авангардни чипове, съобщи изпълнителният шеф на Canon – Фуджио Митараи.

По неговите думи, машините на Canon ще бъдат 10 пъти по-евтини от тези на пазарния водач ASML. Към момента ASML е единственият снабдител на принадлежности за рискова ултравиолетова (EUV) литография, най-модерните машини за произвеждане на чипове в света. Цената на една такава машина е стотици милиони долари.
още по темата
Малко компании в света могат да си разрешат да влагат в инструментите, които в този момент са под лупа от управляващите в Съединени американски щати, поради комерсиалната война с Китай. На ASML е неразрешено да изнася EUV системи за китайски клиенти, откакто Вашингтон притисна своите съдружници да лимитират софтуерните потоци към Пекин.

Но съгласно Митараи, Canon може да не успее да достави своите машини на Китай: „ Доколкото разбирам, износът на нещо под 14-нм е неразрешен, тъй че не мисля, че ще можем да продадем тези машини на Китай ”. Говорител на Министерството на стопанската система на Япония отхвърли да разяснява по какъв начин рестриктивните мерки върху износа ще обиден съответна компания или артикул.

Canon стартира да доставя на клиентите съоръжение за щемпел на 5-нанометрови чипове без потребление на фотолитография от средата на предишния месец. „ Не чакам технологията за наноотпечатване да изпревари EUV, само че съм убеден, че ще сътвори нови благоприятни условия и търсене. Вече отговаряме на доста претенции от клиенти ”, съобщи Митараи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР