Новото дясноцентристко правителство на Португалия ще положи клетва днес с

...
Новото дясноцентристко правителство на Португалия ще положи клетва днес с
Коментари Харесай

Португалското правителство полага клетва

Новото дясноцентристко държавно управление на Португалия ще постави клетва през днешния ден с нежна парламентарна поддръжка, притиснато сред оттеглящите се социалисти и надигащата се последна десница, съобщи Агенция Франс Прес.


Луиш Монтенегро, който извоюва победа на изборите на 10 март, ще постави клетва като министър-председател дружно със своите 17 министри пред консервативния президент Марсело Ребело де Соуса.

Това ще постави завършек на осемгодишното ръководство на социалистическите държавни управления, ръководени от Антонио Коща, който подаде оставка през ноември и реши да не се кандидатира, откакто беше забъркан в скандал за търговия с въздействие.

Неговият 51-годишен правоприемник Монтенегро показа кабинета си на 28 март.

Премиерът и неговият Демократичен алианс (АД) взеха 28,9% от гласовете и завоюваха 80 места в Народното събрание, като изпревариха социалистите, които получиха 28% от гласовете.

Правителствено съглашение

С много по-малко от нужните за болшинство 116 депутати, Монтенегро реши да сформира държавно управление на малцинството без поддръжката на крайнодясната партия " Чега ", която се трансформира в трета мощ в страната, като взе 18,1% от гласовете и от 12 места стигна до 50.

По време на акцията Монтенегро настояваше, че в никакъв случай няма да подписа съюз, нито ще одобри поддръжката на " Чега " - партия, учредена през 2019 година от Андре Вентура, професор по право, който се прочу като коментатор във футболни телевизионни излъчвания.

След изборите ръководителят на " Чега " съобщи, че е подготвен да договаря за " държавно съглашение " с Черна гора, като в същото време заплаши да му попречи, в случай че откаже да стартира договаряния.


Фрагментацията на Народното събрание съвсем докара до невъзможност предишния месец и Демократичният алианс трябваше да подписа договорка в последния миг със социалистите, с цел да избере ръководител.

Следващото затруднение пред министър-председателя е представянето на управническа стратегия, която ще бъде разисквана в Народното събрание идната седмица.

Правителството ще би трябвало да подаде оставка, в случай че програмата му не издържи на парламентарния избор, само че новият водач на социалистите Педро Нуно Сантош изключи този сюжет.

" Да бъдеш известен или виновен " - това е алтернативата, пред която е изправен новият министър-председател, съгласно Диана Рамос, основен редактор на бизнес всекидневника Jornal de Negocios.

Въпреки че наследява бюджетен остатък от 1,2% от Брутният вътрешен продукт, " всяко непрекъснато нарастване на разноските, което Луиш Монтенегро може да се изкуши да предприеме, с цел да усили известността си, ще бъде неприятна вест за португалците ", сподели тя.

Правителството би могло да се опита да увеличи заплатите на някои държавни чиновници, като учителите и полицията, с цел да получи преимущество пред социалистите и крайната десница и да ги разубеди да упорстват за нови избори.

Дори в случай че президентът не може да разпусне Народното събрание още шест месеца, Монтенегро към момента не е обяснил по какъв начин счита да одобри държавния бюджет за 2025 година, който е от значително значение за осъществяването на каквато и да е политическа стратегия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР