Ново проучване установи, че бутилираната вода съдържа стотици хиляди нанопластмаси.

...
Ново проучване установи, че бутилираната вода съдържа стотици хиляди нанопластмаси.
Коментари Харесай

Бутилираната вода съдържа стотици хиляди нанопластмаси, сочи ново проучване

Ново изследване откри, че бутилираната вода съдържа стотици хиляди нанопластмаси. С дребни пластмасови фрагменти, проникващи във всяка част от човешкото битие, можем ли да се надяваме, че в миналото ще ги избегнем?

Микропластмасите са открити във всяка част на планетата. Малките частици от този антропогенен материал са открити заровени в антарктическия лед, в червата на морски животни, обитаващи най-дълбоките океански изкопи, и в питейната вода по целия свят, разяснява BBC.

Сега ново изследване откри, че бутилираната вода може да съдържа до 100 пъти повече дребни късчета пластмаса, в сравнение с беше изчислено преди. Средният литър бутилирана вода съдържа съвсем четвърт милион нанопластични фрагменти, съгласно изследване на откриватели от университетите Колумбия и Рутгерс в Съединени американски щати. Изследователите проучиха пет проби от три постоянно срещани марки бутилирана вода и откриха равнища на нанопластмаса, вариращи от 110 000 до 400 000 на литър, със приблизително към 240 000. Учените споделят, че огромна част от пластмасата наподобява идва от самата бутилка и че не е известно дали поглъщането на пластмаса съставлява сериозен риск за здравето.

Основен обзор на научните доказателства от Световната здравна организация през 2019 година и 2020 година заключи, че към момента има прекомерно малко проучвания, с цел да се дефинира дали потреблението или вдишването на микропластмаса съставлява риск за човешкото здраве. Той обаче предизвести, че най-малките фрагменти - с размери под 10 микрометра - евентуално ще бъдат поети биологично. СЗО прикани за понижаване на замърсяването с пластмаса, с цел да се понижи излагането на хората.

Но в действителност ли е допустимо да избегнем микропластмасата? Ето какво знаем за това къде се намират.

Микропластмасата е във вашата храна
Пластмасите не са повсеместни във водата. Те също са необятно публикувани в земеделските земи и даже могат да попаднат в храната, която ядем. Според разбор от 2022 година утайките от отпадъчни води, които се употребяват като тор за културите, са замърсили съвсем 20 милиона акра (80 937 кв. км) земеделска земя в Съединени американски щати. Тази наслойка съдържа микропластмаси и PFAS (пер- и полифлуороалкилови вещества), известни също като „ безконечни химикали “. Проучване на Кардифския университет в Обединеното кралство откри, че 86 трилиона до 710 трилиона микропластмасови частици замърсяват европейската земеделска земя всяка година.

Това значи, че без да желаеме може да ядем дребни пластмасови късчета с всяка хапка, която поемаме. Но наподобява, че някои растения поемат тези пластмаси повече от други. Например, някои разбори наподобява демонстрират, че пластмасите са склонни да се натрупват в корените на растенията, което значи, че листните зеленчуци като марулите може да имат по-ниски концентрации от морковите, репичките и ряпата. Въпреки че резултатите върху здравето от поглъщането на микропластмаса към момента не са ясни, е открито, че тя си проправя път в човешката кръв.

Може ли биоразградимата пластмаса да помогне?
Отрицателната реакция против пластмасите за еднократна приложимост докара до това, че доста компании се стремят да употребяват други възможности, които настояват, че са по-биоразградими или компостируеми. Но в някои случаи тези други възможности може в действителност да усложняват казуса с микропластиката. Изследване на учени от университета в Плимут в Обединеното кралство откри, че торбичките, етикетирани като " биоразградими ", могат да лишават години, с цел да се разпаднат и даже тогава те се разпадат най-вече на по-малки части, а не на съставните си химически елементи.

Какво ще кажете за прекосяване към стъклени бутилки?
Смяната на пластмасови опаковки евентуално може да помогне за понижаване на експозицията – чешмяната вода има по-ниски равнища на микропластмаса от водата от пластмасови бутилки. Но това би имало и последствия за околната среда. Въпреки че стъклените бутилки имат висока степен на преработване, те също имат по-висок отпечатък върху околната среда от пластмасовите и други опаковки, употребявани за течности, като картонени опаковки за питиета и алуминиеви кутии. Това е по този начин, тъй като добивът на силициев диоксид, от който е направено стъклото, може да аргументи обилни вреди на околната среда, в това число утежняване на положението на земята и загуба на биологично многообразие. Дори с тези непластмасови съдове е мъчно да се избегне изцяло микропластмасата. Проучвания, ръководени от Шери Мейсън от Пенсилванския държавен университет, са открили, че те участват освен в чешмяната вода, където по-голямата част от пластмасовото замърсяване идва от влакната на облеклата, само че и в морската сол и даже в бирата.

Може ли да се направи нещо за понижаване на микропластмасата?

За благополучие има известна вяра. Изследователите създават редица подходи, с цел да оказват помощ да се отървем от пластмасовото замърсяване в нашата среда. Един метод е да се обърнем към гъбичките и бактериите, които се хранят с пластмаса, като я разграждат в процеса. Вид ларви на бръмбари, които могат да гълтам полистирен, също оферират друго евентуално решение. Други преглеждат потреблението на техники за пречистване на вода или химически обработки, които могат да отстранен микропластмасата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР