Ново проучване, публикувано в Nature and Science of Sleep“, установи,

...
Ново проучване, публикувано в Nature and Science of Sleep“, установи,
Коментари Харесай

Шофиране след по-малко от 5 часа сън се равнява на нетрезво състояние

Ново изследване, оповестено в „ Nature and Science of Sleep “, откри, че в случай че човек е спал по-малко от 5 часа през миналата нощ, вероятността да катастрофира е също толкоз огромна, колкото и в случай че шофира с над допустимото количество алкохол .

Около 20% от всички автомобилни произшествия са породени от отмалялост. През последните 20 години броят на злополуките, породени от алкохол, е намалял доста. За същия интервал обаче не е маркиран огромен прогрес в намаляването на броя на злополуките, породени от отмалялост.

Освен това по закон водачите се смятат за неправоспособни, в случай че концентрацията на алкохол в кръвта им е над 0,05% (в Австралия, в Съединени американски щати и Обединеното кралство законната граница е 0,08%), без значение от резултатите им при шофиране. Тази пределна централизация на алкохол в кръвта е ефикасна " линия ", която дефинира дали някой има право да кара законно.

Учени са създали оценка на научните данни от лабораторни и полеви проучвания, които преглеждат какъв брой прелиминарен сън е нужен, с цел да се кара безвредно. След като обобщили резултатите от 61 неповторими изследвания, открили, че по-малко от 4-5 часа сън през предходните 24 часа се свързва с почти удвояване на риска от автомобилна злополука . Това е същият риск от злополука, който се следи, когато концентрацията на алкохол в кръвта на водачите е 0,05%.

Не единствено това, само че и рискът от злополука за лидера доста се усилва с всеки изгубен час сън през миналата нощ . Някои изследвания даже сочат, че когато лидерът е спал сред нула и 4 часа предходната нощ, вероятността да катастрофира е до 15 пъти по-голяма .

Трябва обаче да вземем поради освен научните доказателства. В по-голямата си част използването на алкохол е нещо, което хората избират да вършат. Много хора не могат да решат да спят повече - да вземем за пример новите родители, работещите на смени и хората с нарушавания на съня. Не единствено това, само че с цел да се контролира шофирането в положение на отмалялост, е нужна забележителна социална поддръжка , съобщи БГНЕС.

Регулирането на шофирането в положение на отмалялост не е нова концепция. В Ню Джърси законът " Законът на Маги " дефинира, че водачите са правно повредени, в случай че са спали нула часа през предходните 24 часа . Този закон, въведен през 2003 година, откакто изтощен водач убива студент, се смята от мнозина за много демократичен. Тоест доста хора биха очаквали, че с цел да можете да шофирате безвредно, би трябвало да имате повече от нула часа сън през предходните 24 часа .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР