Ново проучване показва, че новият суперконтинент ще предизвика екстремни температури. Преди

...
Ново проучване показва, че новият суперконтинент ще предизвика екстремни температури.
Преди
Коментари Харесай

Обречено ли е човечеството? Ново проучване прогнозира мрачно бъдеще за Земята

Ново изследване демонстрира, че новият суперконтинент ще провокира рискови температури.

Преди към 4,5 милиарда години, в безкрайния мрак на космоса, нашата планета Земя се е родила като буца гореща магма. Но това е било единствено началото на нейната забележителна еволюция.

През идващите столетия се е случила една в действителност епична трансформация. Някога безжизненото горещо кълбо последователно се охлажда, образувайки първите тектонски плочи – градивните детайли на бъдещите континенти. И тогава, след доста милиарди години на невероятни геоложки процеси, нашата Земя придобива формата, която познаваме през днешния ден: суперконтиненти, стърчащи от вилнеещите океани, и най-удивителното – раждането на живота в цялото му многообразие.

И въпреки всичко от космологична позиция Земята е към момента млада. Изминала е единствено малко повече от една трета от упования й витален цикъл и предстоят още доста промени.

За страдание оцеляването в тази среда ще бъде мъчно. Според оповестеното предходната година проучване, в което са употребявани суперкомпютри за моделиране на климата за идващите 250 милиона години, бъдещето на Земята ще включва образуването на нов суперконтинент и тя ще стане съвсем необитаема за бозайниците.

„ Прогнозите за далечното бъдеще са доста мрачни “, удостоверява Александър Фарнсуърт, старши теоретичен помощник в Института за околната среда „ Кабот “ към Бристолския университет и водещ създател на проучването.

„ Нивата на въглероден диоксид могат да се удвоят по отношение на сегашните “, изяснява той. „ Слънцето ще излъчва към 2,5% повече радиация и суперконтинентът ще бъде ситуиран най-вече в горещите и влажни тропици, което ще докара до температури от 40 до 70 °C. “

Новият суперконтинент, прочут като Пангея Ултима, ще съставлява тройна опасност: повишението на равнищата на CO2, увеличената слънчева радиация и големите размери на суперконтинента ще го създадат на практика ненаселен. Това се дължи на резултата на континенталност, при който крайбрежните региони са по-хладни и влажни от вътрешните, което прави температурите в последните по-екстремни.

„ Резултатът ще бъде враждебна среда, лишена от източници на храна и вода за бозайниците “, отбелязва Фарнсуърт. „ Широко публикуваните температури от 40 до 50 °C и даже огромните дневни съмнения, изострени от високата мокрота, в последна сметка ще дефинират ориста ни. Хората, дружно с доста други типове, няма да могат да оцелеят заради невъзможността да охлаждат телата си посредством изпотяване. “

Нещо повече, това към момента не е най-лошият сюжет.

„ Смята се, че равнищата на CO2 могат да се покачат от сегашните 400 частици на милион (ppm) до над 600 ppm в границите на няколко милиона години “, изяснява професорът по еволюция на земната система Бенджамин Милс от Университета в Лийдс, който управлява изчисленията за проучването. „ Разбира се, това се позволява при изискване, че човечеството спре да изгаря изкопаеми горива, в противоположен случай тези равнища ще бъдат достигнати доста по-рано. “

Въпреки страшните прогнози за далечното бъдеще създателите на проучването приканват да не изпускаме от взор актуалните проблеми.

„ Изключително значимо е да не изпускаме от взор актуалната климатична рецесия, породена от излъчванията на парникови газове “, предизвестява Юнис Ло, откривател в региона на изменението на климата и опазването на здравето в Бристолския университет и съавтор на публикацията.

„ Вече се сблъскваме с рискови горещини, които оказват негативно влияние върху човешкото здраве “, акцентира тя. „ Ето за какво е неотложно допустимо най-скоро да се доближи до нулеви въглеродни излъчвания “.

Изследването е оповестено в списание Nature Geoscience.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР