Ново проучване на НАСА прогнозира рекордни и опустошителни наводнения през

...
Ново проучване на НАСА прогнозира рекордни и опустошителни наводнения през
Коментари Харесай

НАСА предвижда опустошителни наводнения

Ново изследване на НАСА предвижда рекордни и опустошителни наводнения през 2030-те години. Причина за тях ще са съмнения на Луната и изменението на климата.

Луната наподобява се " клатушка " и " колебае " в Космоса заради наклона, скоростта и формата на своята орбита, за към 18,6 години. Половината от цикъла потиска приливната интензивност, като прави приливите по-ниски от естествените и отливите по-високи от естествените. През другата половина резултатът е противоположен, което се назовава фаза на увеличаване на прилива на Луната.

Очаква се този цикъл да се случи в средата на 2030 година и дружно с повишението на морското ниво, може да докара до наводнения с повече приливи. Това, което ги прави рискови е, че ще се комбинират с повишението на морското ниво заради стоплянето на планетата, което ще докара до опустошителни наводнения на Земята.

Тези наводнения ще станат по-чести и нередовни доникъде на 2030 година По-голямата част от бреговата линия на Съединени американски щати ще се сблъска с три до четири пъти увеличение на приливите и отливите в продължение на най-малко десетилетие, съгласно изследването.

НАСА също по този начин предизвести, че тези наводнения няма да се разпространят отмерено през годината, чака се те да се обединят в рамките единствено на няколко месеца. Комбинацията от гравитационното привличане на Луната, повишението на морското ниво и изменението на климата ще продължи да изостря крайбрежните наводнения по крайбрежията на Съединени американски щати и по целия свят.

Наводненията с приливи и отливи - наричани още неприятни наводнения или наводнения през слънчевия ден - към този момент са прочут проблем в доста градове на крайбрежията на Атлантическия океан и Персийския залив. Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) регистрира общо над 600 такива наводнения през 2019 година

Водено от членовете на научния екип на НАСА за смяна на морското ниво от Хавайския университет, новото изследване демонстрира, че приливите и отливите ще надвишават известните прагове на наводненията по-често. Нещо повече, наводненията от време на време ще се случват в клъстери с дълготрайност един месец или повече, според от позициите на Луната, Земята и Слънцето. Когато Луната и Земята се подредят по характерни способи между тях и Слънцето, произлизащото гравитационно привличане и съответната реакция на океана може причинят наводненията всеки ден или два.

" Ниско разположените региони наоколо до морското ниво са все по-застрашени и това единствено ще се утежни ", сподели админът на НАСА Бил Нелсън. " Комбинацията от гравитационното привличане на Луната, повишението на морското ниво и изменението на климата ще продължи да изостря крайбрежните наводнения по нашите крайбрежия и по целия свят. Екипът на НАСА за смяна на морското ниво дава основна информация, с цел да можем да планираме, защитим и предотвратим увреждане на околната среда и поминъка на хората, наранени от наводнения ".

" Това е насъбраният резултат с течение на времето, който ще окаже влияние ", сподели Фил Томпсън, помощник в Хавайския университет и водещ създател на новото изследване, оповестено този месец в Nature Climate Change. Томпсън уточни, че защото приливите и отливите включват малко количество вода спрямо ураганните стихии, има наклонност да се преглеждат като по-малко важен проблем като цяло.

" Но в случай че наводняват 10 или 15 пъти месечно, бизнесът не може да продължи да работи под вода. Хората губят работата си, тъй като не могат да работят... това се трансформира и в проблем за публичното здраве. "

Защо градовете по крайбрежията на планетата ще стартират да изпитват тези по-високи равнища на наводнения съвсем едновременно?

Основната причина е постоянното съмнение в орбитата на Луната, което лишава 18,6 години. В съмнението няма нищо ново или рисково, за първи път е разказано през 1728 година Новото е по какъв начин един от резултатите на съмнението върху гравитационното привличане на Луната - главната причина за приливите и отливите на Земята - ще се комбинира с повишение на морското ниво вследствие на стоплянето на планетата.

В половината от 18,6-годишния цикъл на Луната постоянните дневни приливи на Земята се потискат: Приливите са по-ниски от естествените, а отливите са по-високи от естествените. През другата половина на цикъла приливите се усилват: приливите се усилват, а отливите се намаляват. Глобалното повишаване на морското ниво тласка приливите и отливите единствено в една посока - все по-високо. Така половината от 18,6-годишния лунен цикъл противодейства на резултата от повишението на морското ниво върху приливите и отливите, а другата половина усилва резултата.

Сега Луната е в усилваща прилива част от своя цикъл. Въпреки това, по множеството крайбрежия на Съединени американски щати, морското ниво не се е повишило толкоз доста, само че нещата ще се трансформират, когато цикълът се появи, с цел да усили приливите и отливите, в средата на 2030-те. По-високите води, усилени от лунния цикъл, ще доведат до скок в броя на наводненията на съвсем всички континентални крайбрежия на Съединени американски щати, Хавай и Гуам. Само далечните северни брегови линии, в това число Аляска, ще бъдат пощадени за още десетилетие или повече, тъй като тези суши се усилват заради дълготрайни геоложки процеси.

Изследователите разкриха тези повратни точки в броя на наводненията, като изучиха 89 места за премерване на приливите и отливите във всеки крайбрежен щат и територия на Съединени американски щати, с изключение на в Аляска. Те сътвориха нова статистическа рамка, която картографира необятно употребяваните сюжети за повишение на морското ниво на NOAA и праговете за наводняване, броят пъти, когато тези прагове са надвишавани годишно, астрономически цикли и статистически изображения на други процеси, да вземем за пример събития като " Ел Ниньо ", които са известни, че въздействат на приливите и отливите. Те предвидиха резултати до 2080 година

Бен Хамлингтън от лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния е съавтор на публикацията, а също и началник на екипа на НАСА за смяна на морското равнище. Той отбелязва, че констатациите от новото изследване са жизненоважен запас за крайбрежните урбанисти, които може да са фокусирани върху подготовката за рискови събития, а не за по-големи приливи и отливи.

" От позиция на планирането е значимо да знаем по кое време ще забележим нарастване ", сподели Хамлингтън. " Разбирането, че всичките събития са групирани в избран месец или може да има по-сериозно наводняване през втората половина на годината от първата - това е потребна информация. " Инструментариум за наводнения с прилив, създаден от Томпсън, към този момент съществува на уебпортала за морско равнище на екипа на НАСА, запас за вземащите решения и необятната общност. Инструментариумът ще бъде обновен в близко бъдеще с констатациите от това изследване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР