Ново проучване на ЕК потвърждава, че под едно наименование се

...
Ново проучване на ЕК потвърждава, че под едно наименование се
Коментари Харесай

Отново откриха двоен стандарт при храните

Ново изследване на Европейска комисия удостоверява, че под едно название се популяризират артикули с друго качество. Това демонстрират данните от второ изследване на Европейска комисия за съпоставяне на качеството на хранителни артикули, продавани с една и същата марка в Европейски Съюз, съобщи БНР.

Първото изследване затвърди подозренията, че има разлики най-малко в 1/3 от тестваните произведения. Тези разлики не са ясно забележими от опаковката, а се виждат при съпоставяне на описанието на съставките. Второто изследване е разкрило, че и на усет питателните артикули са разнообразни, когато са направени с разнообразни съставки.

Разликите в питателните артикули не следват географско систематизиране, декларира комисията. Различия са открити в половината от тестваните хранителни артикули, купени в България, Чехия, Германия, Дания, Естония, Испания, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словения, Словакия, Белгия и Холандия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
“С днешното законодателно гласоподаване слагаме завършек на сп...

Докладът за второто изследване демонстрира, че някои от тестваните артикули в България са с друго съответствие на влаганите съставки, както и че се употребява да вземем за пример фруктоза вместо захар. В газирани питиета, продавани у нас, се влага арабска дъвка, до момента в който в страни от Западна Европа тази съставна част липсва. Установени са и разлики в тествана марка кафе, като у нас продаваното произведение при варене отделя повече пяна.

Проверката е посочила също разлика в цветовете на питиета и зърнени закуски, както и най-високи количества на сол в чипс, продаван у нас. Установени са също вкусови разлики в леден чай. Най-често, демонстрират данните.

Европейска комисия напомня, че през 2017 година издаде насоки за използване на европейското законодателство за и храните по подозрения за двойно качество на питателните артикули в другите страни от Европейски Съюз. Година по-късно комисията предложи спомагателни правила, с които да се дефинира по кое време допускането на разлика в качеството на храните е подвеждащо деяние. Новите правила ще влязат в действие от юни следващата година.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Източна Европа подема самодейност за въвеждане на идентични стандарти за качеството на питателните 100...
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР