Ново поколение бири с по-изразен аромат и вкус на хмел

...
Ново поколение бири с по-изразен аромат и вкус на хмел
Коментари Харесай

Ново поколение бири на българския пазар

Ново потомство бири с по-изразен мирис и усет на хмел провокира огромен интерес измежду феновете на пивото. Ето за какво проф. Габриела Маринова и екип от Института по криобиология и хранителни технологи опитват с в допълнение охмеляване на кехлибарената напитка.

Резултатите от тяхното проучване демонстрират, че умереното обогатяване на бирата с хмел със 120 mg/l α-киселини е удобно за повишение на антиоксидантния потенциал на пивото и усъвършенства неговите качества. В същото време при охмеляване с 200 mg/l α-киселини, заради специфики на софтуерния развой, не е открито значително покачване на наличието на полифеноли, флавоноиди и антоцианогени. 

Научните изследвания за в допълнение охмеляване на пивото не са инцидентни. Хмелът е неповторима композиция от алфа- и бета-горчиви киселини, етерично масло, полифеноли, естрогени, танини, витамини, минерали и други Главният фенилфлавоноиден съставен елемент – ксантохумолът има антивирусни, противовъзпалителни и противомутагенни свойства и е един от най-силните антиоксиданти. 

Основните фактори, с които пивоварите се преценяват при избора на хмел, са спазването на стила и традициите, само че също по този начин се взема поради по какъв начин хмелът добавя другите характерности на пивото, като малц, вторични артикули от ферментацията и минералния състав на напитката. Всъщност хмелът е този, който дефинира значително типичните й качества - горчивия усет, аромата и стабилността на пяната. Той балансира сладостта на малца, разнообразява усета и аромата и основава комплекс от сензорни чувства, произлизащ от взаимоотношението на голям брой летливи съединения. Ето за какво смесването на хмеловете и стадият на прибавянето им към пивото са основни и дават неограничени благоприятни условия за постигането на разнообразни усети и аромати. Обикновено няколко грама хмел са задоволителни и с решаващо влияние върху добре дефинираните характерности на бирата.

Във връзка с проучването е направено и настрана изследване на питие с добавени аромати от хмелово етерично масло. Резултатите от него не демонстрират основни промени на физико-химичните свойства на бирата, още повече, че потреблението на тези аромати е елементарно и комфортно. Те оказват неотложно влияние и способстват за тънко конфигуриране на усещането на консуматора за пенливата напитка.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР