Ново огнище на заразени с коронавирус беше регистрирано в гръцка

...
Ново огнище на заразени с коронавирус беше регистрирано в гръцка
Коментари Харесай

Гръцко село до България пламна от COVID-19

Ново огнище на инфектирани с ковид беше записано в гръцка община до Ксанти, наоколо до границата с България, съобщи БНР.

След изключително съвещание на щаба за надзор по разпространяване на вируса и Министерството за отбрана на жителите, управляващите въведоха извънредни ограничения в община Ясму, област Родопи, която се намира наоколо до границата с България. Под цялостна карантина е село Агиасму след регистрирани нови 5 случая на инфектирани от COVID-19. В прилежащо село Ахино има 11 случая на инфектирани. Трима починаха за 24 часа.

Въведе се възбрана за влизане и излизане от селото, както и вечерен час от 21 часа до 7 сутринта. Носенето на маски е наложително за жителите. Служители на общината ще доставят с храна и медикаменти хората под карантина. Засега извънредните мерки са въведени за седем дни.

В рамките на седмица от идващите на летището в Атина туристи са взети над 7800 проби, от които единствено 4 са позитивни, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Над 15 километра е опашката от чакащи камиони преди граничния пункт „ Кулата “. Стотици леки коли и хиляди туристи, тръгнали за Гърция, също са в задръстването, съобщи БНР. За хаоса били известени Министерство на външните работи и българското консулство в Солун.  " Десет чиновници от българската " Гранична полиция " на девет гишета и едно мобилно работно място обработват пътникопотока в двете направления. От гръцка страна чиновниците са общо трима ", обясни Лора Любенова от пресцентъра на " Гранична полиция ". Допълнително закъснение има и поради въведеното от гръцките управляващи условие - при влизането на сръбските жители, всеки от тях да заявява устно пред гръцките управляващи адрес на престояване и телефон. На огромна част от тях се прави и тест за COVID-19.

Гранична полиция предлага на пътуващите към Гърция да употребяват пунктове „ Илинден “, „ Маказа “, „ Капитан Петко Войвода “ и „ Ивайловград “ поради опашките на ГКПП „ Кулата “.

- Над 5000 са към този момент жертвите на ковид в Швеция, която избра демократичен метод към ковид и не вкара съвсем никакви ограничавания, с цел да спре разпространяването на болестта . Според формалните данни смъртните случаи са 5041, което доста повече от тези в прилежащите й страни, а инфектираните надвишават 52 хиляди души. Населението на страната е към 10 млн. души. В Дания, да вземем за пример, има 12 450 заболели от COVID-19 и към 600 жертви. 

Главният държавен епидемиолог Андерс Тегнел, който е архитектът на шведската тактика, призна при започване на месеца, че са позволени неточности в метода към пандемията. Той съобщи, че в скандинавската страна са умряли прекалено много хора от COVID-19 и е трябвало да се наложат повече ограничавания. 

- Северна Македония разгласи 193 новозаразени с ковид за последното денонощие, съобщи БГНЕС, като цитира Министерството на здравеопазването. Най-много са болните в столицата Скопие – 140 души. Починалите са 9 души. 

Общият брой на заболелите в страната от началото на епидемията е 4482, от които 1803 пациенти са оздравели, а 210 са умряли. В последните съвсем две седмици страната регистрира сериозен растеж на новозаразените, което съгласно управляващите се дължи на неспазване на противоепидемичните ограничения.

- Специален " тунел за стерилизация " защищава от ковид съветския президент Владимир Путин, заяви РИА " Новости ". Всеки, който посещава президента в формалната му резиденция в Ново Огарьово отвън Москва, би трябвало да премине през този тунел. При влизането вътре се разпръсква дезинфектант по облеклата и откритите места от тялото на посетителите. Съоръжението за дезинфекция е създадено от съветска компания. По време на пандемията Путин работи от резиденцията в Ново Огарьово.

Още през април представителят на Путин, Дмитрий Песков, разгласи, че всеки от посетителите на Путин наложително минава през тест за болестта. Президентът фрапантно лимитирал контактите си поради болестта. Самият Песков през май заяви, че е болен от COVID-19.

Броят на инфектираните с ковид в Русия надвишава 545 000, като по този индикатор страната се подрежда на трето място в света, след Съединени американски щати и Бразилия.

- Китай спря вноса на сьомга поради новите случаи на ковид в столицата Пекин, заяви изданието " Саут Чайна морнинг пост ". Вероятната причина за повторното експлоадиране на болестта, което потегли от най-големия пазар за хранителни стоки в града, се счита инфектирана риба. Това обаче не е изрично потвърдено към този момент.

Магазините в Пекин стопираха да продават сьомга. Според авансово следствие вирусът е открит по дъски за рязане на риба, само че китайски специалисти не дават доказателства, че рибата може да бъде притежател на тази зараза.

„ Не можем да доставяме сьомга в Китай в този момент, пазарът е затворен “, съобщи Реджина Якобсен, изпълнителен шеф на Bakkafrost - компания за развъждане на сьомга на Фарьорските острови. " Трябваше да спрем всички продажби за Китай. Чакаме да се обясни обстановката ", споделя и Щайн Мартинсен, представител на Norway Royal.

Броят на новите случаи на ковид в Пекин единствено за последната седмица доближи 137, откакто в китайската столица в продължение на 57 дни не беше открито локално преместване на болестта. Смята се, че разпространяването й потегля от най-големия пазар за хранителни артикули в Пекин, от който се доставят 80% от месото и зеленчуците в града. 

Здравните управляващи бързо започнаха дейностите, с цел да лимитират разпространието на COVID-19. Поне 27 квартала в китайската столица са определени с висок или междинен риск от разпространение на инфекцията и на живеещите в тях е неразрешено да излизат. Хората в зоните с по-нисък риск могат да напущат домовете си, само че единствено откакто си създадат тест за ковид и той е негативен. Много полети от Пекин бяха анулирани, а жп услугите са фрапантно понижени до 9 юли. Учебните занятия са прекъснати, плувните басейни и спортните зали са затворени. 

- Президентът на Хондурас разгласи, че е инфектиран с ковид, предаде Би Би Си. Хуан Орландо Ернандес сподели също, че са заболели брачната половинка му и двама от сътрудниците му. В тв тирада президентът сподели, че не се е чувствал добре през уикенда и си направил тест. В момента положението му било по-добро и той щял да продължи да работи отдалечено. 

В Хондурас има над 9600 доказани случаи на COVID-19 и 330 смъртни случаи, сочат данните на университетат " Джонс Хопкинс ". 

 -  Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн нареди военните да следят границите на страната , след отслабването на карантината, което разреши COVID-19 да се върне в страната.  " Моето мнение е, че се нуждаем от суровост. Нуждаем се от убеденост и имаме потребност от дисциплината, която военните могат да ни обезпечат ", сподели Ардерн пред кореспонденти.

24-дневният цикъл без нови случаи на инфектирани с ковид бе пресечен през вчерашния ден, когато бяха регистрирани още веднъж две дами, които неотдавна пристигнали от Англия и са били освободени от карантина по-рано, без да бъдат тествани за вируса, макар че едната е имала леки признаци.

-   Със 740 нови смъртни случаи от ковид за 24 часа, се оказва, че САЩ са дали повече жертви от  пандемията в съпоставяне със загиналите в Първата международна война американци, сочат данни на университета " Джонс Хопкинс ". 

Новата цифра, оповестена във вторник увеличи броя на умрелите от COVID-19 в страната до 116 854. Увеличението пристигна след два дни смъртност под 400 души. С 23 351 нови инфектирани през същия 24-часов интервал общия брой на инфектираните в Съединени американски щати се увеличи до 2 134 973 души.

Смъртността от пандемията надвиши тази на починалите бойци във Виетнамската война още в края на април.

Съединените щати, където доста предприятия се отварят, не престават да записват по към 20 000 нови случая на инфектирани с новия ковид всеки ден. Няколко щата даже оповестиха за най-високите си равнища на нови случаи от началото на пандемията.

Администрацията на президента, която отслаби ограниченията против вируса и вместо това се концентрира върху съживяването на стопанската система, поради идната тежка борба за преизбиране на Тръмп през ноември, упорства, че няма да има ново блокиране на стопанската система, в случай че възникне втора вълна на епидемията.

Съединените щати за в този момент няма да отворят границите си с Мексико и Канада до 21 юли, оповестиха публични лица във Вашингтон, с което удължиха за трети път рестриктивните мерки за пътешестване заради пандемията.

- Принц Чарлз към момента не е възвърнал изцяло обонянието и усета си, откакто прекара ковид през март, разкри той при среща с медици. Принцът разиска персоналния си опит след преболедуване на вируса, до момента в който се срещна с медицински личен състав в Кралската болница в Глостършир. Той беше съпроводен от брачната половинка си, херцогинята на Корнуол, която сподели, че личният състав е посочил „ Англия в най-хубавата й светлина “.

Това беше първият обществен ангажимент на двойката, откогато стартира карантината в Обединеното кралство. Принц Чарлз поздрави някои от медиците с жеста „ намасте “ – с прибрани молитвено ръце, вместо с здрависване.

- Общият брой на инфектираните с COVID-19 в световен мащаб 8,1 млн. души, а жертвите са над 443 хиляди, с очат настоящите данни на университета " Джонс Хопкинс ". Болните са най-вече в Съединени американски щати - над 2,1 млн. души, следвани от Бразилия - повече от 923 хиляди и Русия - над 544 хиляди Съединени американски щати са дали и най-вече жертви на болестта - съвсем 117 хиляди, Бразилия - повече от 45 хиляди и Англия - над 42 хиляди души.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР