Ново мнозинство в парламента, финалната битка - по време на

...
Ново мнозинство в парламента, финалната битка - по време на
Коментари Харесай

Ще хвърли ли Петков държавата на уличните кучета?

Ново болшинство в Народното събрание, финалната борба - по време на вота " Промяната " провежда митинги, готви безредици
 

Внимавай какво си пожелаваш, гласи остаряла келтска сентенция. То постоянно се сбъдва, само че в никакъв случай по метода, по който си мечтал.

Едва ли целуван и прегръщан по протестните площади през 2020 година, Кирил Петков си е представял, че единствено 6 месеца, откакто стане министър председател, ще се окаже също толкоз ненавиждан, колкото и Бойко Борисов, против който насъскваше страната.

Надали и Асен Василев, който точно възнамерява възхода на ръководството на " Продължаваме промяната ", е подозирал, че политическите и бюджетните му сметки ще се окажат не просто криви, а в ръцете на опозицията. Но, също като ориста, и политическата нелепост обича шегите.

Пълна смяна претърпя Народното събрание. На 16 юни той осъмна с ново болшинство. 126 народни представители от Има Такъв Народ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " споделиха с вота си: Промяна на смяната. И с овации детронираха ръководителя на Народното събрание Никола Минчев. За да дадат знак на Петков и Василев, че времето им изтече.

Слави разлая кучетата

Още в мига, в който Слави Трифонов разлая кучетата, поставяйки завършек на ръководещата коалиция, стана ясно, че нито бутиковите чихуахуа от " Продължаваме промяната ", нито лъскавите йоркита в кабинета могат да устоят в багра с каракачанските овчарки в ГЕРБ, кавказките овчарки в Движение за права и свободи, доберманите в Има Такъв Народ и питбулите от " Възраждане ". Уви, френският булдог на Нинова и дакелите на Демократична България не могат да оказват помощ на Петков. Лека категория са. Както метафорично се изрази Тома Биков от ГЕРБ, чихуахуа е миловидно кученце, само че не може пази.

Въпросът какъв брой коства един народен представител оголи зъбите на всички, откакто министър председателят разгласи, че търси 12 свестни депутати, които да му попълнят болшинството. И стартира срещи с хора от Има Такъв Народ в хола на Радостин Василев.

Излизането от Има Такъв Народ на спортния министър в оставка и отцепването на петима от депутатите на Трифонов даде старт на боевете до кръв.

Първи рунд бе предизвиканото от Има Такъв Народ чуване на външния министър Теодора Генчовска. То освети подмолните сделки на Петков за смяна на българската позиция за Северна Македония. И стана причина кабинетът на пожар да одобри решение, с което всяко предложение от Макрон отива първо във външната комисия на Народното събрание.

Втори рунд подвигна и градуса на напрежението, и залозите. ГЕРБ внесе избор на съмнение, стремително подсилен от Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ".

Трети рунд завърши на месо. Още с вкарването на точката за премахване на Никола Минчев новото болшинство в Народното събрание бе обрисувано и преброено - 126 гласа, премного за събаряне на кабинета. Затова и дебатът за оставката бе старт на огромната борба, която следва.

Новите разграничителни линии - предатели, мафия, нереалност

Дебатът за оставката на Никола Минчев бе всичко друго, само че не и полемика за парламентаризма у нас и ролята на първия измежду равни. Власт и съпротива влязоха в Народното събрание надъхани за жестоки битки. Петков даже анулира визитата си в Азербайджан, с цел да строи съвсем целия кабинет на банките в Народното събрание.

Мафията си изиска страната бяха първите думи на Андрей Гюров в отбрана на Минчев, които взривиха залата. Наричате ни мафия, а желаете поддръжка от нас, с цел да стоите на власт, скочи възмутено Тома Биков. Позор и дъно за българския парламент, нанесе удар Йордан Цонев. Мафия е да предаваш националния интерес, продължи Ерджан Ебатин. Ако за Вас е задоволително някой да Ви назовава мафиот, не допускайте народните представители да бъдат обиждани от хора, които вършат такава автооценка, прикани Мустафа Карадайъ. И съобщи, че с оставката на Минчев Народното събрание го освобождава от мафията, задкулисието и корупцията.

" Вашата група събира предателите, а министър председателят персонално се разхожда да ви убеждава ", сръфа отцепниците Тошко Йорданов. Днес ще извършите изменничество към българския народ, озъби се на Има Такъв Народ Кирил Петков.

Тошко Йорданов захапа и Настимир Ананиев, наричайки го цветарка, тъй като е обиколил всички партии. И съобщи, че Слави Трифонов няма " тъпата фиксация " да бъде министър.

За първи път защитните пледоарии бяха не от депутати, а от министри. Новаците на Политическа партия четяха с възторг панагерици за Минчев, тежкият лай пристигна от премиера, Радостин Василев и Асен Василев.

Ние сме, няма да ни свалите, няма да ни спрете, хвърли се в багра Асен Василев. Речта му бе с искра в очите и вик в устата.

Толкова е дълбока рецесията, че вие сте подготвени да се прегърнете с " Възраждане ", господин Карадайъ, с цел да ни свалите от власт. Толкова е дълбока рецесията за хората, които си стоят в сараите и се пробват да ръководят страната, налетя на Движение за права и свободи Василев. Случайни минувачи злоупотребяват с името на Ахмед Доган, възмути се водачът на Движение за права и свободи. И описа по какъв начин почетният ръководител на Движението е водел от пандиза незаконната битка против тоталитарния режим.

Вместо държавна политика в името на хората, вие вършиме политика в името на компаниите на мафията и задкулисието, безапелационен бе Мустафа Карадайъ. И съобщи: Ще продължим да се борим против крадците, задкулисието и мафията. Нито вашият гьонсуратлък, нито вашата безочливост, нито вашата надменност могат да ни спрат да пазиме мира, стабилността и сигурността в нашата Родина България.

Сценарият " Нови митинги "

Очаквано, Народното събрание одобри оставката на Минчев. Но опозицията го приветства, обявявайки че като парламентарен началник е бил на равнище, само че е станал жертва на Петков. Само няколко часа по-късно заканата на Асен Василев, че още веднъж ще има митинги на жълтите павета, стана факт. Докато Лена Бориславова обясняваше в тв студиата, че в пленарната зала е осъществен прелом, агитки на " Продължаваме промяната " се събраха пред Народното събрание, с цел да скандират " Мафията вън ". В коридорите на властта плъзнаха информацията, че в деня на вота " Промяната " ще предизвика и безредици.

Оттук нататък е ясно едно: Промяната не продължава, тече смяна на смяната. Въпросът е единствено в името на кокала ще хвърли ли Петков страната на уличните кучета?
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР