Ново министерство ще бъде създадено в Германия. Досега секторът на

...
Ново министерство ще бъде създадено в Германия. Досега секторът на
Коментари Харесай

Създава се ново министерство


Ново министерство ще бъде основано в Германия. Досега секторът на недвижими и беше част министерство на вътрешните работи. Причината за смяната е напрегнатата обстановка на пазара на жилища в страната.

Най-вероятно Министерството на жилищното строителство ще бъде управлявано от социалдемократите. Обещанието е годишно да се строят 400 000 нови жилища, от които 100 000 ще бъдат субсидирани от страната. Това е резултат от едноседмични договаряния сред Зелените и Неолибералните свободни демократи (FDP), които доведоха до дефинитивно съдружно съглашение. Заедно трите партии имат намерение да управляват идващото държавно управление на Германия.

Обещанието за създаване на 400 000 жилища всяка година е с 50 000 повече по отношение на сегашната цел и с към 100 000 повече, в сравнение с строителният бранш е съумял да се оправи досега. А желанието да се субсидират 100 000 парцела съставлява четирикратно нарастване по отношение на сегашната обстановка.

Въпреки всички обещания обаче в съдружното съглашение липсва съответна информация по какъв начин те могат да бъдат изпълнени. Редица експерти в жилищната политика ще изискват от Бундестага да промени старите закони или да одобри нови, с цел да могат да бъдат изпълнени заложените проекти. „ Ще бъде допустимо да се оцени действителното влияние на измененията едвам откакто инструментите бъдат усъвършенствани “, сподели Андрей Холм, експерт по жилищно строителство в Хумболтския университет в Берлин.



Огромното търсене и лимитираното предложение способстваха за по-високите наеми в Германия, изключително в огромните градове. В своя отчет за 2018 година Холм оповестява, че 4,4 милиона фамилии в огромните градове живеят в прекомерно дребни или прекомерно скъпи жилища. А съгласно портала Numbeo наемите в Берлин са се удвоили през последните 10 години.

Доходите не са в крайник с темпа на повишаване на наемите, което значи, че наемателите би трябвало да харчат повече за жилища и да им оставят по-малко средства за други типове ползване. Това индиректно се отразява и върху други браншове на стопанската система. Хората с ниски приходи са неравномерно наранени, защото предлагането на евтини жилища понижава.

Отговорът на FDP на тази обстановка е „ строителство, строителство строителство”. Тяхното съдружно съглашение приканва за „ Алианс за налично жилище “ с необикновен акцент върху студентите и младежта и поддръжка за притежателите на жилища, сдруженията на жилища с нестопанска цел и политиките за локално обмисляне.

Правителството също по този начин се стреми да рационализира и цифровизира бюрократичните процеси, свързани с одобряването и финансирането на строителни планове. Целта е да се отстранен административните тежести, които усилват разноските, а последното оказва напън върху наемите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР