Ново международно разследване разкрива как тайни служби по света шпионират

...
Ново международно разследване разкрива как тайни служби по света шпионират
Коментари Харесай

Шпионски скандал: Повече от 50 000 души са били шпионирани чрез телефоните им

Ново интернационално следствие разкрива по какъв начин секрети служби по света шпионират публицисти. За задачата е употребена специфичната софтуерна стратегия „ Пегас “, която би трябвало да се употребява за следене на терористи и престъпни групи.

Разкритията са на интернационален екип публицисти, измежду които са американският „ Вашингтон пост “, английският „ Гардиън “ и немските „ Зюддойче Цайтунг “ и Ве де ре, както и неправителствени организации.

Установен е лист от над 50 000 телефонни номера, шпионирани през последните пет години. Сред тях са телефоните на деятели, адвокати, дипломати, политици и даже 13 политически водачи, както и повече от 180 публицисти.

В листата са номерата на кореспонденти и редактори от огромни издания като „ Файненшъл таймс “, френското издание „ Монд “, Си Ен Ен, „ Агенция Франспрес “, както и на публицисти от Унгария, Мексико и Азербайджан.

Какво съставлява „ Пегас “?

Програмата е създадена от израелска група за наблюдаване с име „ NSO Груп “. Тя се употребява най-вече за следене на хора и нарушители в подземния свят.

Това, което прави „ Пегас “ е да болести телефоните и разрешава на операторите да теглят известия, фотоси и имейли, както и да записват входящи и изходящи диалози.

Чрез „ Пегас “ даже микрофонът на мобилния телефон може да се включи и да се употребява за подслушване.

Наличието на телефонни номера в изтеклите документи не значи на 100%, че тези хора са били следени, само че публицисти означават, че щом попадат в базата данни най-малко са били набелязани.

Списъкът с телефони

От английския „ Гардиън “ показват, че в идващите дни ще разгласяват имена на засегнатите лица.

Сред тях има стотици предприемачи, религиозни фигури, учени, чиновници в НПО-та, държавни чиновници, измежду които министри, президенти и министър председатели.

В листата попадат и имената на близки членове на фамилията на водач на страна.

Ответна реакция

От NSO разгласиха публично известие за сигнала. Те дефинират разкритията като подправени, само че в това време споделят, че не престават да проверяват всички сигнали за евентуална корист с техния програмен продукт.

Те дефинират листата с 50 000 телефонни номера като „ пресилен “.

Компанията продава този програмен продукт единствено на военни сили, локални управляващи и държавни организации за следене. Знае се, че имат 40 страни клиенти, само че не и кои са те.

Според информацията от NSO всеки техен клиент се ревизира дали съблюдава човешките права и чак тогава им се позволява да употребяват „ Пегас “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР