Ново лекарство за рак е одобрено за употреба в Европа.

...
Ново лекарство за рак е одобрено за употреба в Европа.
Коментари Харесай

Ново лекарство дава надежда на онкоболни

Ново лекарство за рак е утвърдено за приложимост в Европа. Според учените лечението дава вяра за хиляди тежкоболни пациенти в напреднал етап на онкозаболявания. Става дума за нов тип препарат от така наречен таргетна терапия. За разлика от в този момент настоящите лекарства новото при него съгласно Европейската организация по медикаментите е, че ще може да се ползва при тумори от разнообразни тъкани – стига единствено да е налице избрана генна разновидност.

2-годишната Шарлът Стивънсън от Белфаст страда от рак на костите. След като лекарите не дават огромни шансове за лекуване с познатите лекарства, фамилията на Шарлът се съгласява да й приложат нов тип лекарство – ларотректиниб. Терапията се оказва сполучлива, а сходен резултат онколозите реализират при над 2/3 от пациентите.

„ Става дума за тумори, които са неоперабилни, доста инвазивни, метастазирали или при които самата интервенция е доста рискова. Това дава късмет за живот с положително качество за тези заболели, при които в този момент е имало неприятна прогноза ”, сподели доктор Ирена Брадинова.

„ Би било погрешно да се каже, че новаторската терапия минимизира или отстранява страничните реакции, само че се трансформира спектърът на тези реакции, а постигнатият отговор е доста по-силен, по-впечатляващ и по-траен – измерен на молекулярно равнище ”, разяснява проф. Жанет Грудева.

В случая с ларотректиниб – това, което кара учените да го нарекат „ революционен медикамент ”, е фактът, че има по-универсално деяние. Трябва единствено да е налице избрана генна разновидност – която да прави тумора лечим.

Новото при него е, че е ефикасен без значение от тъканния генезис на самия израстък. Затова лекарите считат, че може да се ползва както при пациенти с рак на костите, по този начин и при онкозаболявания на мозъка, на бъбреците и на щитовидната жлеза. „ Новите лечения ни дават опция за по-голяма специфика, когато желаеме да повлияем на туморния развой ”, сподели проф. Жанет Грудева. Междувременно това е вяра и за пациентите със злокачествени болести на кръвта. Болни от левкемия у нас към този момент са в ремисия без лекуване. След първия сходен случай в Пловдив преди 2 години лекарите сполучливо са спрели лечението и на други пациенти – поради положителни индикатори. „ Вече можем да приказваме освен за лекуване, само че и за изцеление – при непоколебим надзор ”, сподели Грудева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР