Ново изследване, публикувано в The Lancet Oncology, изчислява, че общо

...
Ново изследване, публикувано в The Lancet Oncology, изчислява, че общо
Коментари Харесай

Свързаха алкохола с над 4% от новите случаи на рак през 2020-та

Ново проучване, оповестено в The Lancet Oncology, пресмята, че общо 741 300 от новите случаи на рак (4,1%) през 2020-та са свързани с потреблението на алкохол.

Установено е, че постоянното пиянство способства за развиването на избрани типове рак, като връзката сред потреблението на алкохол и рак на черния дроб, гърдата, дебелото черво и устата, е най-ясно открита. До огромна степен това се дължи на ацеталдехида – канцерогенен метаболит на етанола, който може да повреди ДНК-то и друго клетъчни съставни елементи. Пиенето разстройва и регулацията на хормони като естроген и андроген, до момента в който етанола пък има капацитета да извършва ролята на разтворител за други канцерогенни химикали като да вземем за пример тези, които срещаме в цигарите.

За да изчислят въздействието на алкохола върху раковото развиване, създателите прибягват до помощта на данни от 2010-та, свързани с производството, продажби и консумация на алкохол във всяка една страна в света. Според откривателите би следвало да чакаме „ 10-годишно закъснение сред потреблението на алкохол и диагнозата на рак “, което значи, че раковите диагнози през 2020-та най-вероятно са свързани със статистиките за консумация отпреди едно десетилетие.

Благодарение на тези данни учените дефинират алкохолния банкет на човек във всяка една страна. Впоследствие те съпоставят резултата със случаите на рак през 2020-та в световен проект. По този метод те доближават до заключението, че несъразмерната консумация на алкохол – т.е. над 6 напитки дневно – е обвързвано с 346 400 ракови диагнози през 2020-та. Тази цифра съставлява 47% от всички случаи на рак, свързани с алкохол през предходната година.

След като разрушават в допълнение тези данни, откривателите откриват, че алкохолът е отговорен за 189 700 случая на рак на хранопровода през 2020-та, както и на 154 700 случая на черния дроб и 98 300 – на гърдата. Монголия е страната с максимален дял на диагнози, свързани с алкохола – там са регистрирани 10% от всички нови случаи през 2020-та. Същевременно в Кувейт, където потреблението на алкохол кардинално е необичайност, не са регистрирани каквито и да било случаи на рак, свързани с алкохола.

Същевременно умереното пиянство на алкохол е отговорно за 103 100 от случаите през 2020-та, а пиенето на до 10 г дневно – за 41 300.

Авторите на проучването пресмятат, че към 3% от новите случаи на рак в Съединени американски щати през миналата година са вследствие от потреблението на алкохол, до момента в който във Англия тази цифра е съвсем 4%.

Учените допълват, че би трябвало да гледаме на тези стойности като „ консервативни “. Реалните числа евентуално са много по-високи. Също по този начин при правенето на данните откривателите не са взели поради пушенето. Ето за какво те считат, че някои от тези случаи евентуално се дължат на тютюна, а не на алкохола.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР