Ново изследване прави стъпка към разбирането как излагането на радиация

...
Ново изследване прави стъпка към разбирането как излагането на радиация
Коментари Харесай

Защо учени проучват бездомните кучета в Чернобил?

Ново проучване прави стъпка към разбирането по какъв начин излагането на радиация може да повлияе на ДНК.

Аварията в атомната електроцентрала Чернобил през 1986 година, е най-голямата в историята на нуклеарната енергетика.

Аварията провокира облак от радиоактивни боклуци, които минава над елементи от тогавашния Съюз на съветските социалистически републики, Източна Европа и Скандинавия.

Заради изхвърлената радиация, управляващите изтеглят целия град Припят, ситуиран на няколко километра от електроцентралата. Днес регион с радиус от към 30 км. към централата е всъщност безлюден от хора, само че е хазаин на стотици кучета.

В публикация, оповестена предходната седмица в списание Science Advances, екип от учени разказват резултатите от проучване на геномите на 302 от тези кучета, които значително са потомци на домашни любимци, които жителите са изоставили, до момента в който са бягали по време на бедствието. Поколения наред животните са живели в самата централа, спяли са в изоставени здания и са молели почистващи екипи и туристи за боклуци.

Учените разкрили, че кучетата от електроцентралата са генетично разнообразни от тези, които са живели на километри от мястото.

Учените към момента нямат доказателства, че радиацията е предизвикала генетичните разлики сред кучетата в тези разнообразни региони, както споделя Джим Смит, академик по околната среда от университета в Портсмут в Англия, който е изучавал повредата в Чернобил, само че не ечаст от изследването.

Това проучване началото на опит за по-добро схващане по какъв начин дълготрайното излагане на ниски равнища на радиация може да повлияе на генетиката на животните и по какъв начин те могат да оцелеят в такива тежки условия.

„ Трябваше да характеризираме тези разнообразни популации като нужната първа стъпка, с цел да създадем опита, който желаеме да създадем по-нататък, който е да разберем по какъв начин (кучетата от Чернобил) са оживели в тази враждебна среда на радиация, ниски температури и лимитирана храна ”, споделя Илейн Острандър, съавтор на проучването и генетик в Националния институт по опазване на здравето, който учи геномите на кучетата, пред Алис Клайн от New Scientist.

Първоначалните детонации в Чернобилската централа убиват към 50 души, само че по-вероятно е хиляди да умрат от дълготрайните резултати от излагането на радиация през идващите години. Радиация от бедствието беше открита даже в Северна Америка. А наоколо до завода откриватели преди този момент откриха, че птици, полевки и пчели страдат от здравословни проблеми.

В изследването учените са взели кръвни проби от 132 кучета наоколо до електроцентралата, 154 бездомни кучета в град Чернобил и 16 бездомни кучета в Славутич и секвенират техните геноми. Те разкрили, че кучетата идват от 15 разнообразни фамилии, като някои са разпръснати на огромни площи, а други са по-ограничени.

Изследователите също по този начин откриват, че кучетата от електроцентралите и кучетата от град Чернобил не наподобява да се кръстосват доста, написа Емили Антес от New York Times.

Според изследването, елементи от електроцентралата имат 10 до 400 пъти по-високи равнища на радиоактивния цезий-137, в сравнение с в самия град Чернобил Но няма да е елементарно за учените да схванат кои генетични разлики могат да бъдат породени от това излагане по отношение на други фактори, споделя Дейвид Бренер, радиационен физик в Колумбийския университет.

Екипът възнамерява да направи повече изследвания върху тези кучета, които се надяват да разкрият генетични разновидности, свързани с оцеляването в сурови, радиоактивни среди. Бъдещите прозрения за тези кучета биха могли да оказват помощ за отбраната на хората от излагане на радиация, да доведат до лекуване на рак или да осведомят галактическите организации по какъв начин да се оправят с галактическата радиация, съгласно New Scientist.

Това сегашно изследване е първа стъпка в научаването по какъв начин излагането на по-високи равнища на радиация визира огромните бозайници, споделя Кари Екенстед, ветеринарен доктор от университета Пърдю, който не е взел участие във въпросното изследване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР