Ново изследване описва необичайния случай на нероден близнак, открит в

...
Ново изследване описва необичайния случай на нероден близнак, открит в
Коментари Харесай

Отстраниха неродения близнак от мозъка на 1-годишно момиченце от Китай

Ново проучване разказва необичайния случай на нероден близнак, открит в мозъка на едногодишно момиченце от Китай. Макар и сходно нещо да се среща извънредно рядко, това не е първата обстановка от този вид, разказана в здравната литература.

Лекарите от университета " Фудан " в Шанхай изясняват, че младото момиче е имало уголемена глава и проблеми с двигателните си умения. Компютърната томография на главата посочила, че мозъкът ѝ е компресиран и има струпване на течност, породено от забележителен напредък, който може да се открие в вентрикулите.

Подробностите в отчета за случая са нищожни, само че в него се разказва, че е осъществено хирургично премахване, което разкрива необичаен случай на " интравентрикуларен плод във фетуса ". С други думи, плодът на неродения близнак на детето е бил в черепа му. Изглежда, че дребната " фетилна маса " е имала израснали горни крака и даже пръстовидни израстъци, само че е останала извънредно неразвита.

Смята се, че сходни случаи на плод в плода (fetus-in-fetu)  се появяват в най-ранните стадии на бременността с близнаци, когато скупчването на делящи се кафези от оплодената яйцеклетка, наречено бластоцист, не съумява да се отдели вярно. В резултат на това единият от ранните ембриони се обгръща от другия. Обхванат от репликиращите се кафези на другия близнак, той не съумява да се развие, само че остава " жив " с помощта на кръвоснабдяването на близнака.

Авторите на отчета прибавят: " Свързаните елементи се развиват в предния мозък на плода-носител и обгръщат другия ембрион по време на сгъването на невронните плочки. "

Не е ясно по какъв начин се е възстановило едногодишното момиченце след тежката интервенция, защото отчетът за случая е извънредно къс.

Въпреки това има и други сходни случаи, при които децата при сходна намеса се възвръщат обикновено. В едно изследване, оповестено през 1982 година, учени от лондонската болница оповестяват за 14-сантиметров плод при 6-седмично дете, което се е показало с увеличаващ се размер на главата. Отстраненият плод също по този начин е имал забележими характерности като разрастващи се крака, глава и тяло. След интервенцията детето се радва на " чудесно възобновяване ".

Случаите на плод в плода се срещат извънредно рядко. Според най-достоверните данни евентуално става дума за един път на всеки 500 хиляди раждания, макар че не е ясно по какъв тъкмо метод е достигнато до сходна стойност. В множеството случаи нероденият плод се намира в тялото онлайн бебе, тъй че е извънредно рядко срещано да се откри, че визира мозъка.

Проучването е оповестено в Neurology.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР