Ново дело по казуса Алепу. Прокуратурата в Бургас протестира решение

...
Ново дело по казуса Алепу. Прокуратурата в Бургас протестира решение
Коментари Харесай

Ново дело по казуса Алепу

Ново дело по проблема " Алепу ". Прокуратурата в Бургас стачкува решение на районната екоинспекция да не се изготвя оценка за влияние на околната среда за построяването на подпорна стена и хотел върху нея.

Такава липсвала и преди старта на строителните действия. Според вложителите потребност за сходна процедура не е била нужна.

От прокуратурата упорстват решението, с което се дава " зелена светлина " за " подпорната стена " да бъде оповестено за незначително. Документът е бил подписан в отсъствието на шефа на екоинспекцията от негов заместител.

" Лицето, което е подписало решението като шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда, не е изпълнило в цялостен размер компетенциите. Било е нужно по закон наложително осъществяването на оценката на въздействието върху околната среда, защото се касае първо за крайбрежен регион, второ за свлачищен регион. Това не е било сторено ", съобщи прокурорът Андрей Червеняков.

" Нашето оборудване не е на брега. То не е там, където плажната линия се среща с морето, то е по-навътре в сушата. Преценено е освен от Регионална инспекция за опазване на околната среда, а и от министерството, че не е належащо да се организират сходни процедури, надлежно считаме, че всичко е изрядно ", добави Елисавета Василева, юрист на вложителя.

Подателите на сигнала до прокуратурата за изчезналата екооценка считат, че тя е пропусната съзнателно.

" Част от нея е публичното разискване, на което, както виждате, публичният интерес по какъв начин избухна като видя този подпорен хотел. Още на един доста ранен стадий, на стадий публично разискване, можеше да бъде спрян ", сподели още Димитър Найденов, депутатът от 45-то Народно събрание.

Към момента всички строителни действия по подпорната стена с хотел са спрени, поради течащите няколко каузи против разрешението за градеж.

Заседанието за изчезналата екооценка беше отсрочено за събиране на още доказателства.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР