Новият Закон за спорта получи мощна подкрепа от парламентарната Комисия

...
Новият Закон за спорта получи мощна подкрепа от парламентарната Комисия
Коментари Харесай

Министър Кралев: Най-много държавни пари ще получат федерациите с най-добри резултати

Новият Закон за спорта получи мощна поддръжка от парламентарната Комисия

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разяснява тематиката за финансирането с държавни средства на спортните федерации при гостуването си в предаването “Седмицата “ по Дарик радио. „ Тези федерации, които ще получат най-вече пари, са с най-хубавите резултати през последната година. Когато моят екип пое министерството през 2014 година, на държавната хранилка бяха 67 федерации. Намалихме ги до 44 – тези, които имат резултати “, съобщи той.

Министърът уточни, че в България има лицензирани над 110 федерации и по тази причина се постановат транспарантни и строги критерии за тяхното лицензиране. Тези критерии са дефинирани в новия Закон за физическото образование и спорта, който беше признат през тази седмица с огромно болшинство от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. Новият закон изисква всяка федерация да има 15 клуба от три административни области, а в досегашния закон условието е за 7 клуба. Единственото изключение са федерациите по зимни спортове като кънки и биатлон, които се развиват в подобаващите райони, а не в цялата страна и за тях се изисква да имат медали от олимпийски игри.

„ Всички огромни и стойностни федерации, които имат обществено значение и носят триумфи на България, имат над 20 члена. Клаузата за медалите от олимпийски игри я вкарахме само поради федерациите по биатлон и кънки. Никога финансирането на тези спортове не е било поставяно под въпрос. Не желаеме да ги караме да вършат клубове фантоми “, посочи Кралев.

Той разяснява, че критериите за финансиране не са част от закона, а се регламентират с разпоредба, която се изготвя всяка година. „ Това дава опция на всеки състезателен министър да прави политика. За идната година ние предлагаме предпочитано финансиране да получават федерациите, които имат медали от последните две олимпиади и от последното международно състезание за съответния спорт “, съобщи Кралев.

Министърът даде образец с таеукондото, което у нас няма обичаи, само че в олимпийския цикъл сега е единственият спорт с орден от международно състезание за мъже тази година. „ Значи таекуондото има капацитет на идната олимпиада да завоюва орден за България. Ние отваряме врата за всеки един спорт, който работи в съответния олимпийски цикъл и завоюва орден от международно състезание, което е капацитет да завоюва орден и на олимпийски игри “, разясни той.

Във втора група попадат федерациите, класирани до осмо място на Oлимпийски игри и осмо място на последното Световно състезание. “Първите две групи събират към 14 спорта, първо се дефинира техният бюджет играч по играч, ще има по-широки благоприятни условия за финансиране, ще има преимущество при финансиране на семействата им на огромни интернационалните състезания”, съобщи още той.

Кралев осведоми, че новият закон регламентира редица неизяснени досега проблеми като дефинициите за спортни услуги и треньорски услуги. Това ще реши казуса с фитнес центровете, където би трябвало да има квалифицирани треньори. „ Голяма част от хората, които работят там не са треньори, нямат лицензи, нямат уместно обучение, а под тяхно въздействие са най-вече български жители, може би след футбола. Задължително вкарваме и дефинираме понятията спортни услуги и треньорски услуги, обвързваме ги посред им и се основава обвързване на тези, които дават спортни услуги, да подсигуряват безвредни условия за упражняване на спорт. Да включат здравно обезпечаване, да обезпечат подобаващи треньори. Не можеш да бъдеш регистриран като състезателен клуб, в случай че нямаш лицензиран треньор, който да е вписан в регистрите към министерството “, сподели министърът.

Новият закон дава опция и на университетите да записват и финансират спортни клубове, което ще помогне доста на груповите спортове като баскетбол и волейбол. „ Ще помогнем и на някои от самостоятелните спортове, тъй като има доста частни университети, които изявиха пред мен такова предпочитание да създадат професионални тимове, които да вземат участие в професионалните шампионати като реклама на съответния университет. Има образователни заведения с опция да устоят такива тимове. Дори и да си създадат един тим по лека атлетика, самата реклама на съумелите спортисти, ще способства в тази борба за студенти. Защото имаме 50 университета, в 10 от тях да се записват такива клубове, това значи капацитет от 10 клуба по баскетбол или волейбол да влязат в шампионатите, които имат продължителен дефицит на средства. Освен това тези академични клубове ще имат опция да бъдат финансирани и от страната. За първи път вкарваме опцията за основаване на професионални лиги, които до момента бяха единствено помощни органи “, разяснява Кралев.

По думите му, професионалните лиги имат резонно място в българския спорт и следва да бъдат институционализирани. „ Регламентираме нова уредба за обединените спортни клубове, които са сдружения на най-малко 3 или повече клуба. Това се прави, с цел да могат клубовете да се съберат дружно, с цел да ръководят по дейно дадена спортна инфраструктура. Има многофункционални зали и уреди, които допускат практикуването на няколко типа спорт. Басейн примерно, стадион, тъй че там даваме опция на тези клубове да се съберат и да се сътвори едно общо юридическо лице, обединяване, което да наеме и да експлоатира оборудванията. Това ще да даде опция за понижаване на административните разноски и клубовете дружно да аплайват за менажирането на една спортна база “, сподели Кралев.

Той напомни също, че се подвига срокът за отдаване на спортни обекти от 10 на 30 години. „ Само за юридически лица с нестопанска цел и единствено в случаите, когато капиталовата стратегия на наемателя съставлява над 50% от цената на оценката на самия парцел и даваме опция и за основаване на право на градеж в този закон “, посочи Кралев. Това ще спомага за привличането на частни вложения в инфраструктурните планове.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР