Новият военен алианс AUKUS взривява НАТО и ЕСЛавина от коментари

...
Новият военен алианс AUKUS взривява НАТО и ЕСЛавина от коментари
Коментари Харесай

Англосаксонски нож в гърба на Макрон

Новият боен алианс AUKUS взривява НАТО и Европейски Съюз
Лавина от мнения заля световните медии за новата военна триада AUKUS, която включва Съединени американски щати, Англия и Австралия. Ако изоставим политкоректния разказ, модулиран през световната демократична оптика, то може изрично да се съобщи, че Пентагонът направи най-хубавото допустимо за неговата геостратегия. Американците постоянно са работили реактивно и без особени сантименти. И този път постъпиха тъкмо по този начин. Близък мой западноевропейски другар, който е ревнив католик и е работил към 20 години в интернационалните организации, преди години ми споделяше: " За да схванеш англосаксонците би трябвало да ти опиша следната сценка. Ако имаш пред себе си паница с вкусна храна, англосаксонецът ще седне до теб и ще стартира без да ти изиска разрешение да се храни от твоето ястие. Ще яде, ще те гледа в очите и ще ти изяснява какъв брой е потребно, че те подяжда. Нямало да напълнееш, нямало да ядеш нездравословни храни и всичко друго сходно в този проект ". Сега още един път след основаването на AUKUS се убедих какъв брой е бил прав моя другар от другия завършек на Европа.

От военна позиция Съединени американски щати посредством AUKUS трансформират Австралия в една атомна платформа, която ще бъде жертвана в борбата против Китай и Русия. Земята на кенгурата е идеална територия за изкопаване на подземни силози за стратегически атомни ракети " земя-земя ", които са предпазени и могат да бъдат унищожени единствено от директно попадение в тях. Военните специалисти са наясно, че американците се пробват да приготвят атомен удар против Китай от територията на Австралия, Индия и Япония. От друга страна, положителен спомагателен детайл от ситуацията в Австралия е, че гражданската защита на страната заради COVID-19 е сложена в бойна кондиция.Предстои през идващите години остро да се опълчват двата оформящи се блока на ШОС-БРИКС и AUKUS-НАТО. Говори се за ново издание на Студената война, само че това не е вярна режисура на въпроса. Сега в света не е налице идеологическата повода за битка сред Варшавския контракт и Северноатлантическия съюз. Днешната обстановка е обикновена за схващане. Двете противоборстващи страни се стремят и имат за цел да управляват международните запаси. Творението AUKUS е разумна еволюция на поредицата от последните събития в света, които бяха режисирани и извършени от страните, които са били в състава на Британската империя и нейните васали.

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан съобщи трагично и по френски артистично: " Това е удар с нож в гърба! " По този метод шефът на Ке ДТОрсе оцени решението на държавното управление в Канбера да се откаже от контракта за строителство на 12 дизелово-електрически подводници, подписан през 2016 година с френската компания " Навал Груп ". Той бе на стойност 56 милиарда $ и за период от 50 години. Договорът беше най-голямата поръчка за френския ВПК и беше наименуван " договорката на века ". На 15 юни тази година Скот Морисън, министър председател на Австралия, се прегръщаше с Еманюел Макрон в Елисейския замък. Френският президент бе уверен, че договорът за изграждане на подводници за Канбера е " основа за партньорство и доверителни връзки сред двете страни ". Нещо повече! " Тази стратегия, учредена на предаването на ноу хау и технологии ще ни свърже през идните десетилетия ", мечтаеше захласнат Еманюел Макрон. На 15 септември Австралия, Англия и Съединени американски щати оповестиха обществено за основаването на стратегическото партньорство AUKUS, което е фокусирано в Индо-Тихоокеанския район. С което " договорката на века " сред Париж и Канбера се оттече в канализацията. На нейно място се появи новото партньорство. Договорено е строителство на 8 атомни подводници, които да се произведат в Съединени американски щати за потребностите на Австралия. Скот Морисън бе безапелационен и явен: " Измени се не нашият метод, промениха се нашите потребности ".

Париж беше напълно умишлено унизен пред целия свят. Французите бяха изумени от англосаксонското лукавство. Франция не бе поканена за присъединяване в новото стратегическо партньорство в Индо-Тихоокеанския район. Даже министър Жан-Ив льо Дриан научи за появяването на AUKUS от CNN. Все отново France dТoutre-mer (френските отвъдморски департаменти и територии) включват Майот, Нова Калейдония, Реюнион и Френска Полинезия, на чиито територии живеят два милиона жители на Петата френска репулика и са дислоцирани седем хиляди военни. AUKUS се дистанцира внезапно от политиката на Париж в Индо-Тихоокеанския район, която заобикаля да се намесва в китайско-американската борба. Жозеп Борел, началник на европейската дипломация, също бе съществено афектиран. Брюксел не е бил осведомен авансово за основаването на AUKUS. Така или другояче Париж и Брюксел се оказаха в ситуацията на тези клети афганистанци, които се ловяха за колесниците на излитащите от Кабул американски военни транспортни самолети. Появиха се голям брой вероятни тълкувания на тристранния англосаксонски съюз AUKUS и всички те са правилни. В борбата против Пекин американците пожертваха връзките в евроатлантическата общественост. Сега към този момент европейците се чудят дали Доналд Тръмп не бе по-добрия вид за тях от Джо Байдън. Беше недодялан, само че най-малко откровен.

Военното строителство в Австралия от дълго време предполагаше " непредвидения " ход с AUKUS. Австралийските военни есминци клас Hobart се въоръжават с ракети " Томахоук ". Влизат на въоръжение ново потомство противокорабни ракети LRASM. Австралийските самолети F-35 ще бъдат оборудвани с ракети " въздух-земя ", които ще поразяват цели на разстояние 900 км. Правителството в Канбера не крие, че " ще придобие спомагателни ударни средства с огромен обхват на деяние и австралийските военни ще имат средства за нанасяне на удари на огромни дистанции от въздуха, земята и морето ". Отделно австралийците ще създават взаимно със Съединени американски щати хиперзвукови ракети и управляеми ракетни оръжия. На австралийска територия се намира най-големият в света полигон Woomera за тестване на оръжия. По-ясно казано, Австралия е основна страна в AUKUS, която би трябвало да сдържа Китай от юг. Но поради териториалната непосредственост сред Русия и Поднебесната, всичко, ориентирано против Пекин, е и против Москва.

Предшественик на AUKUS бе основаният през 2017 година стратегически разговор сред Съединени американски щати, Индия, Япония и Австралия, наименуван QUAD (Quadrilateral Security Dialogue), нещо като " азиатско НАТО ". Официално организацията " спомага за свободен и открит Индо-Тихоокеански район ". Накратко, QUAD е основан, с цел да противодейства на Пекин. Китай смята богатите на естествени запаси Южно-Китайско море и Източно-Китайско море за зони на своето извънредно въздействие. Англосаксонците оспорват тази китайска позиция. Представител на китайското външно министерство назова QUAD " закрита клика ", чиято активност е " обречена на неуспех ". Кремъл също е отрицателно надъхан към " азиатското НАТО ". Към QUAD се вършат опити да бъдат привлечени Южна Корея, Виетнам и Нова Зеландия. Сеул и Ханой са безапелационни, че няма да вземат участие в планове в областта на сигурността. Външното министерство на Индонезия на 17 септември направи изказване, че деликатно преглежда събитията, свързани с AUKUS и е " обезпокоено от районната конкуренция във въоръжаването ". Аналогично изказване последва и от Малайзия. Няма данни, че Индия и Япония са били в течение на плана за основаване на AUKUS. Според английския център Economist Intelligence Unit, Съединени американски щати стартират да основават военни бази на територията на Австралия. Те са по-безопасни от тези в Южна Корея, Япония или Тихоокеанските острови.   

Руснаците са безусловно срещу това Съединени американски щати да построяват в Азиатско-Тихоокеанския район мрежи от нови структури с военна проекция, които за разлика от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия) не са отворени за разговор с Пекин и Москва. От своя страна Вашингтон се пробва да преформатира Азиатско-Тихоокеанския район в " Индо-Тихоокеански ". С ясната цел да бъдат изключени Русия и Китай. Планетарната борба сред Евразийския и Атлантическия геополитически полюси се измества от Европа в Азия. Индо-Тихоокеанското направление е изведено като предпочитано за Съединени американски щати от администрацията на Джо Байдън.

Резултатите от AUKUS се усещат от Полша, Прибалтика, Грузия и Украйна. Те стават очевидно по-нервни, тъй като вниманието на Вашингтон се трансферира от Европа в Азия. Британците се пробват да " мачкат " своите съперници в континентална Европа, преди всичко Франция и след това Германия. След AUKUS французите дефинитивно са наясно, че британците не ги желаят за съдружници. Лондон разпорежда огромни очаквания посредством новия англосаксонски стратегически съюз да влезе във висшата геополитическа лига, в която се състезават Съединени американски щати, Русия, Индия и Китай. Най-ефективният инструмент на британците за реализиране на тази цел е Съдружеството на нациите (Британската общност). Във времето Франция ще бъде принудена да се върне към заветите, оставени от Шарл дьо Гол и да търси непосредственост с континенталната ос Париж-Берлин-Москва-Пекин.Предстои да продължи утежняване на връзките сред Австралия и Китай. Канбера анулира два плана на китайската самодейност " Един пояс, веднъж ". Китай се отхвърли от австралийския LNG (втечнен естествен газ) и се ориентира към туркменския тръбопроводен природен газ. Предстоят проблеми за австралийската стопанска система. Над 40% от австралийския износ е за Китай. Поднебесната престана да употребява австралийско вино на стойност 800 млн. $ годишно. Китайците престанаха да купуват и австралийски ечемик на стойност 1,5 милиарда $. В Поднебесната не разрешиха и ограничиха вноса на въглища, памук, морски артикули, мед и дървесина от страната на кенгурата...       
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР