Новият Висш съдебен съвет (ВСС) избра Боян Магдалинчев за представляващ

...
Новият Висш съдебен съвет (ВСС) избра Боян Магдалинчев за представляващ
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев стана представляващ новия ВСС

Новият Висш правосъден съвет (ВСС) избра Боян Магдалинчев за представляващ Висш съдебен съвет. За него гласоподаваха 13 от кадровиците на първото съвещание, часове откакто публично встъпиха в служба. Магдалинчев бе препоръчан от ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Другата кандидатура бе на Цветинка Пашкунова, издигната от Лозан Панов. Тя получи поддръжката на 9 от кадровиците. Трима от членовете на Висш съдебен съвет не гласоподаваха нито един от двамата. Изборът мина бързо и без диспути, разискване и въпроси.
 На формалното встъпване в служба участваха правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-председателя на Народно събрание Явор Нотев, шефът на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, представляващият Висш съдебен съвет Димитър Узунов, основният прокурор Сотир Цацаров. Снимки Пламен Стоименов На формалното встъпване в служба участваха правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-председателя на Народно събрание Явор Нотев, шефът на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, представляващият Висш съдебен съвет Димитър Узунов, основният прокурор Сотир Цацаров.
Снимки Пламен Стоименов

Първият главен проблем, с който ще се занимае новият Висш съдебен съвет, е за новият началник на Върховен административен съд. Старият състав гласоподава на 11 септември и избра Георги Чолаков за правоприемник на Георги Колев. За да завърши процедурата обаче президентът Румен Радев би трябвало да подпише декрет за назначението му. Очаква се през днешния ден да стане ясно какво ще реши президентът, който не пристигна на церемонията по встъпването в служба.

Двама от кадровиците – Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров, разясниха пред публицисти, че в случай че президентът върне избора, би трябвало да се повдигнат нови претенденти и процедурата да стартира изначало. Според Боян Магдалинчев обаче това не е нужно и е задоволително единствено да се организира още веднъж същото гласоподаване със същите претенденти – Георги Чолаков и Соня Янкулова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР