Новият цикъл от предавания, в които екипът на Музикални вечери“

...
Новият цикъл от предавания, в които екипът на Музикални вечери“
Коментари Харесай

Съвременните български квартети – струнен квартет „Фрош“

Новият цикъл от излъчвания, в които екипът на „ Музикални вечери “ показва актуалните български квартети, стартира (на 18 февруари от 19.30 часа ) не инцидентно със струнен квартет „ Фрош “.

От основаването си през 2007 година, още с първите концерти съставът съобщи изрично, че е отбор със своя звукова хармония и ясна визия за разноцветен стилов репертоар, извърнат амбициозно и към музиката на нашето съвремие. Квартетът е направил десетки международни министър председатели и първи осъществявания в България освен на произведения от български композитори (Васил Казанджиев, Драгомир Йосифов, Георги Арнаудов,  Божидар Спасов, Румен Бальозов, Мартин Георгиев, Петър Керкелов, Любимир Денев и доста други), само че и от известни международни имена (като Дьорд Лигети, Доордж Кръм, Стив Райх, Тери Райли, Освалдо Голихов, Александър декор Цемлински, Карол Шимановски и други ).



Съставът взе участие във всички известни български фестивали като „ Ambul “ и „ Звук и връзка “ в София, „ Мартенски музикални дни “ – Русе, „ Софийски музикални седмици “, „ Дни на камерната музика “- Габрово, „ Аполония “, „ Варненско лято “, „ Зимни музикални вечери „ Проф. Иван Спасов - Пазарджик. Както и във фестивала „ Ars Musica festiva “- Брюксел, в плана в Oslo Concert House, отдаден на българската и норвежката модерна музика, в взаимната стратегия на БКИ-Москва и музея „ Чайковски и Москва – „ Нова българска музика “ и други

15-годишната история на ансамбъла  стартира с ядрото: Негина Стоянова – първа цигулка, Петя Димитрова – втора цигулка и Мария Вълчанова – виола. Първи челист в състава е Виктор Трайков, след него – Атанас Кръстев, а към този момент трети сезон с тях свири на тази позиция Теодора Атанасова. Името на състава Фрош като че ли в действителност притегля благословията и закрилата на античния амулет (frosch – от немски жаба). Но триумфите са неизменима част от вложената сила, отдаденост,  обич към музиката, която сплотява четирите дами от квартета. И какво още? „ Може би идентични цели и желания, идентични потребности и вкусови желания, отношението към работата, какво желаеме да дадем на публиката като обръщение и прекарване. Желанието да създадем нещо свое по метода, по който ние го виждаме. Квартетът ни дава доста независимост – като стартираме от избора на репертоара, методът, по който да го изработиш, да го поднесеш на публиката… Ние сме обединени безусловно с една идеална за нас цел. Най-важното е сходното възприятие за жанр и тази отговорност, която споделяме към нотния текст, към творбите, към създателите, с които работим. Защото имаме страхотното благополучие да работим с доста модерни създатели. Това е един развой, в който ние участваме доста пълноценно и наистина  това ни обогатява и ни прави щастливи! “ – споделят в студиото на стратегия „ Христо Ботев “ изпълнителите.

 Квартет „ Фрош “, списък
Освен забавния диалог с тях, ще чуете някои от най-ценните документални записи на състава, както и студийни, направени особено за Фонда на БНР. Квартет „ Фрош “ записва интеграл с квартетите на Константин Илиев. Той е подстрекател и тълковник на шест квартета, основани особено за ансамбъла от Васил Казанджиев, който отбелязва: „ Когато има такива превъзходни реализатори, вдъхновението идва елементарно. За мен е огромна наслада да пиша за тях “.

 Квартет „ Фрош “, списък
Музикантите от „ Фрош “ са носители на Първа премия от Академичния конкурс за камерна музика, отдаден на Марин Големинов (2008) и на Втора премия от Международния конкурс за австрийска камерна музика - София (2008). Квартетът е лауреат на „ Кристална лира “ (2015) в категория Камерни ансамбли, а през 2018 година получава премията „ За високи художествени достижения “ на името на Марин Големинов –„ Златен квартет “.
Снимки: ФС на квартет „ Фрош “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР