Новият световен рекорд е поставен в базираната в Обединеното кралство

...
Новият световен рекорд е поставен в базираната в Обединеното кралство
Коментари Харесай

Ядрен синтез: нов рекорд доближава мечтата за чиста енергия

Новият международен връх е подложен в основаната в Обединеното кралство лаборатория JET. Ядреният синтез е процесът, който зарежда звездите. Учените считат, че може да създава големи количества сила, без да нагрява нашата атмосфера. Европейски учени, работещи по плана, споделиха, че " постигнахме неща, които в никакъв случай не сме правили преди ". Резултатът идва от последния опит на лабораторията след повече от 40 години проучвания на термоядрен синтез. Андрю Боуи, министър на нуклеарната енергетика на Обединеното кралство, го назова " подобаваща лебедова ария ", представен от BBC.

Ядреният синтез е процесът, който зарежда Слънцето. Той работи посредством нагряване и принуждаване на дребни частици да се сблъскат, с цел да създадат една по-тежка, развой, който освобождава потребна сила. Ако бъде сполучливо въведен в комерсиална употреба, той може да създава безкрайни количества чиста сила без въглеродни излъчвания. И което е извънредно значимо, за разлика от вятъра и слънчевата сила няма да разчита на милостта на климатичните условия.

Но както изясни доктор Аника Хан, теоретичен помощник по нуклеарен синтез в Университета на Манчестър, това не е елементарно. " За да могат атомите да се слеят дружно на Земята, ни трябват температури 10 пъти по-горещи от Слънцето - към 100 милиона по Целзий, и имаме потребност от задоволително висока компактност на атомите и за задоволително дълго време ", изясни тя.
 В Съединени американски щати реализираха 120% успеваемост на термоядрен синтез
Голям US пробив в чистата и неограничена сила

Експериментът е голяма стъпка напред, дори учените са сюрпризирани от резултата

Експериментите създадоха 69 мегаджаула сила за пет секунди. Това е задоволително сила единствено за четири до пет горещи бани - тъй че не е доста. Ясно е, че към момента сме доста надалеч от електроцентралите за нуклеарен синтез, само че с всеки опит това ни доближава с една крачка.

Проф. Стюарт Мангълс, началник на общността за проучване на космоса, плазмата и климата в Imperial College London, споделя: " Новите резултати от финалния цикъл на JET са доста вълнуващи. " Този резултат в действителност акцентира силата на интернационалното съдействие, тези резултати не биха били вероятни без работата на стотици учени и инженери от цяла Европа. "

Съоръжението Joint European Torus (JET) бе издигнато в Culham в Оксфорд в края на 70-те години на предишния век и до края на предходната година беше най-модерният пробен термоядреен реактор в света. Всички опити са прекъснати през декември.

Въпреки че е основан в Обединеното кралство, той е финансиран най-вече от програмата на Европейски Съюз за нуклеарни проучвания, Евратом, и се ръководи от Агенцията за атомна сила на Обединеното кралство. В продължение на четири десетилетия той беше хазаин на учени от Обединеното кралство, Европа, Швейцария и Украйна.

Реакторът трябваше да работи единствено към десетилетие, само че многократните триумфи доведоха до удължение на живота му. Резултатът, разгласен през днешния ден, е троен спрямо постигнатото при сходни проби през 1997 година

Проф. Амброджо Фазоли, програмен управител в EUROfusion, сподели: " Нашата сполучлива проява... вдъхва по-голяма убеденост в развиването на термоядрената сила. Освен че поставихме нов връх, постигнахме неща, които в никакъв случай не сме правили преди, и задълбочихме разбирането си за физиката на термоядрения синтез. "
 Термоядреният синтез е силата на бъдещето
Eнергията на бъдещето не са изкопаемите горива или " зелената сила ", а друга технология

Той е доста по-чист от изкопаемите горива, по-постоянен от " зелената " сила и по-безопасен от нуклеарната сила

Министърът на нуклеарната сила и мрежите на Обединеното кралство, Андрю Боуи, сподели: " Последният опит на JET за термоядрен синтез е подобаваща лебедова ария след цялата новаторска работа, осъществена по плана от 1983 година насам. Ние сме по-близо до термоядрената сила от всеки път с помощта на интернационалната екип от учени и инженери в Оксфордшир. "

Наследникът на Евратом на JET е оборудване, наречено ITER, което ще бъде основано във Франция. Първоначално планувано да бъде отворено през 2016 година и да коства към 5 милиарда евро, цената му от този момент се е нараснала почти четири пъти, а стартирането му е отсрочено до 2025 година Сега пълномащабни опити не се плануват най-малко до 2035 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР