Новият председател на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай е

...
Новият председател на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай е
Коментари Харесай

Ефектът "Кашай" в съдийството още го няма никакъв

Новият ръководител на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай е към този момент месец и половина на поста. Сред свършеното от него са извършен съдийски семинар в Сливен (на него унгарецът взе участие единствено онлайн, защото по това време бе с COVID-19), както и подписването на шест серии дежурства (за отсрочени мачове от м.г., за четири постоянни кръга, както и за 1/4-финалите за купата).

Първите усещания от постигнатите резултати обаче не са доста обнадеждаващи. " Не мога да подсигурявам, че всички неточности ще изчезнат. Винаги ще има неточности, само че най-важното е да намалеят ", сподели Кашай при представянето си на 26 януари. За страдание, във всеки кръг продължаваме да виждаме много гафове, някои от които очебийни, съчетани с необяснима реакция на реферите или липса на такава.

Още в първия постоянен кръг за 2022 година се стигна до напрежение. Треньорът на " Черно море " Илиан Илиев бе осъден за 1 мач и санкциониран с 1800 лева след домакинската загуба с 1:2 от " Лудогорец " поради недоволството си против рефер №1 у нас Георги Кабаков. " Попитах го, като се има за огромен арбитър, за какво не даде фаула в 92-рата мин. Каза ми, че не мога да жестикулирам, а аз просто сочех мястото на фаула ", изясни Илиев.

Същият ХХ кръг се запомни и с мача " Славия " - " ЦСКА-София " (2:3). Тогава реферът Драгомир Драганов бе подложен на доста по-силни вербални офанзиви от треньорския екип на " алените ", само че не глоби никого. Това безучастие на съдията ядоса президента на " Славия " Венцеслав Стефанов, който се възмути и за какво Драганов не наказа Жорди Кайседо ( " ЦСКА-София " ) за влизането му против вратаря Георги Петков, след което последният изпадна в безсъзнание.

В XXI кръг също не липсваха сходни драми. В напрегнатия мач " Берое " - " Ботев " (Пд) Ивелин Занев не отсъди очевидна дузпа за старозагорци в 69-ата мин., когато Виктор Генев от пловдивския отбор събори Алиун Фал. ТВ повторенията демонстрираха, че има нарушаване, но освен съдията, а даже отговорниците във VAR - стаята не се задействаха.

А реферът Васимир Ел Хатиб дотолкоз разгневи " Левски " след успеха с 2:0 над " ЦСКА 1948 ", че " сините " излязоха с публична позиция, в която недоволството от преднамерено съдийство бе съпроводено с изтъкване на 15 позволени неточности.

Следващият рефер на мушката бе Георги Давидов поради " Локомотив 1929 " (Сф) - " Черно море ". Той позволи мачът да се играе макар неприятните атмосферни условия и непрестанен сняг. По въпроса отношение взе и изп. шеф на " Пирин " Таско Тасков - човек, който е врял и кипял в съдийството, в качеството си на някогашен арбитър в Първа лига.

" Никой ли не осъзнава, че футболът е артикул, който се продава!!! Как ще пристигна някой да влага в нашия футбол?!?! Кому е нужно " Локо " (Сф) - " Черно море " да се играе?!?! Какъв артикул предлагаме на хората?!?! Шампионска лига ли играем, Лига Европа ли играем, че не можем да отлагаме мачове?!?! Бързо пързаляне с кънки или хокей на лед предлагаме на феновете?!?! Как Виктор Кашай се ориентира толкоз бързо и назначи дълготраен чиновник на БДЖ на мач на " Локо " (Сф) и на същия мач беше основен арбитър човек, който има повече вкарани голове за този тим в сравнение с централните му нападатели за последните 2-3 години?!?! ", написа Тасков във Facebook.

Стана още по-зле в XXII кръг. В центъра на вниманието този път бе Валентин Железов, който позволи дербито " Левски " - " ЦСКА-София " да се играе при вихрушка и заснежен терен. Затова треньорът на " Левски " Станимир Стоилов сподели: " Омръзна ми към този момент да се занимавам със страхливи хора, които не взимат верните решения в името на футбола. Поредните хора, които взимат някви пари и се вършат, че всичко е наред. "

Клубният президент Наско Сираков пък разгласи, че Железов е нарекъл " клоун " футболиста Димитър Костадинов. А от " ЦСКА-София " възроптаха за неотсъдена дузпа против Иван Турицов. " За мен не 100, а 1000% дузпа. Гледахме и на полувремето, и след края на мача. Явно съдията има избрани визии за отсъждания ", разяснява пострадалият.

Този кръг даде и още два абсурда. На " Черно море " - " Пирин " (1:1) Ивайло Ненков призна гол за домакините след 7 минути консултация с VAR. А Тасков съобщи: " Гледа се ВАР към 7 мин. и най-после се тегли линия, която демонстрира над 40 см, че няма засада. Толкова време ли лишава да се отсъди тази " очевадна " игрова обстановка?!?! "

А реферът на " Славия " - " Локомотив 1929 " (Сф) Владимир Вълков се прочу, като в 63-тата мин., при резултат 0:0 сподели втори жълт картон на Божидар Кацаров от " Локо 1929 ", който... подаде към съиграч. Треньорът Иван Колев се възмути, че в обстановката даже няма нарушаване, и добави: " След тази очевидна съдийска интервенция нещата в мача се трансформираха ".

Е, видно е, че смяна при Кашай още няма. И нека тази върволяк от неточности да го окуражи да работи за отстраняването им, а не да го накарат да съжалява, че се е захванал с българския футбол.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР