Новият правилник на Народното събрание, който предстои да бъде приет,

...
Новият правилник на Народното събрание, който предстои да бъде приет,
Коментари Харесай

Популизъм и сиромахомилство плъзват в парламента

Новият устав на Народното събрание, който следва да бъде признат, става мотив да се вършат оферти, които облагодетелстват тесните партийно-политически ползи и цели на обособени парламентарни обединения.

 

Уравниловката на Манолова

Особено крайни са концепциите на Мая Манолова от „ Изправи се.БГ! Ние идваме ” (ИБГНИ), която прави всичко допустимо, с цел да приравни народните представители с елементарните жители. На първо място, като фрапантно се орежат заплатите на депутатите. В момента месечните им хонорари възлизат на 3 междинни месечни работни заплати на заетите в публичния бранш. Според Манолова тази сума би трябвало да се понижи до 1 междинна месечна работна заплата. За първото тримесечие на 2021 година тя възлиза на 1569 лева по данните на Национален статистически институт.

Да бъдем небогати дружно

Бившата социалистка аргументира радикалната мярка с нуждата народните представители да се солидаризират с жителите в рецесията. „ В изискванията на продължаваща пандемия, засилваща с изключение на здравната, само че и икономическата неустановеност на българите, и хронично ниски приходи на българските жители, при които един на четири души живеят под прага на беднотия, закономерно е солидарното понижаване на трудовите хонорари и на народните представители, и обвързваните с техните хонорари управления на държавни институции ”, написа в претекстовете към предложенията й.

А корупцията?

Така излиза, че съгласно Манолова хората, определящи разпоредбите, по които всички в България живеят и се трудят, би трябвало да получават по-малко от междинната заплата в София, която е към 2000 лева По този метод ще паднат заплатите и на други високопоставени длъжностни лица, защото възнагражденията им са обвързани с депутатските. Така се отваря въпросът дали тези хора на високи властови позиции няма да станат даже по-податливи на корупция, в сравнение с са в този момент.

От парламентарната група на обединението на Манолова направиха сходни оферти и в предишното 45-о Народно заседание. Тогава не събраха поддръжка, както най-вероятно ще се случи и в този момент.

 

Българска социалистическа партия изкуствено раздува въздействието си

От Българска социалистическа партия регистрират обстоятелството, че непрестанно свиваващата се парламентарна група на левицата остава с по-малко въздействие. Затова вършат следното предложение – ръководителят на Народното събрание и неговите заместници да могат да бъдат освобождавани от постовете им по искане на една десета от депутатите – т.е., 24 души. А в този момент сходно искане може да се насочва от една трета – т.е., от 80 парламентаристи. Подобно предложение е разбираемо – сега социалистите са едвам 36 души.

Същият план личи и в концепцията им шефовете на парламентарни комисии да се освобождават по искане на една трета от членовете им. В момента такова искане могат да насочат половината от депутатите в съответната комисия. Както и в предлагането държавни и общински служители да се привикват в парламентарните комисии за чуване по искане на парламентарна група, а не на една трета от членовете на съответната комисия, както до момента.

 

„ Демократична България ” ще привиква жители

Интересно предложение вършат десните депутати Надежда Йорданова и Атанас Славов. Те желаят парламентарните комисии да могат наложително да привикват на чувания освен министри и длъжностни лица, само че и жители. И прецизират, че това чуване няма да може да се попречва от „ съществуването на правосъдни и други висящи производства пред орган на власт ”.

 

Има Такъв Народ регламентира безотчетните пари

, „ ИТН ” се захваща със сумите, предоставяни на парламентарните групи, и станали известни като безотчетни пари. Става въпрос за спомагателните разноски, които Народното събрание поема на депутатите, които възлизат на две трети от главното им месечно заплащане. От партията на Слави Трифонов държат да се посочи, че парите ще се превеждат на депутатите по банков път след решение на парламентарните групи. В решенията ще се дефинират разпределението на средствата, тяхното отчитане и надзор.

Предложението е положително, защото ще вкара малко повече изясненост към парите, които депутатите настояват, че харчат за сътрудници, съвещания и така нататък Не наподобява обаче, че упоменатите решения на парламентарните групи ще се обществени – а това е минус.

 

А ГЕРБ и Движение за права и свободи са тихи

Бившите ръководещи натъртват в своите къси оферти на процедурни тематики. Например въпросите от парламентарния надзор до членовете на държавното управление да се насочат най-късно 48 часа преди началото на съвещанието. В сегашния план на правилника този период е по-дълъг – 72 часа.

От Движение за права и свободи изобщо не оферират промени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР