Новият посланик на САЩ Кенет Мертен връчи акредитивните си писма

...
Новият посланик на САЩ Кенет Мертен връчи акредитивните си писма
Коментари Харесай

Новият посланик на САЩ Кенет Мертен започна мандата си в България

Новият дипломат на Съединени американски щати Кенет Мертен връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев и стартира мандата си в България.

Мертен е провел диалог с Радев в петък следобяд.

" По време на първата си среща с президента, дипломат Мертен изрази своята благодарност за топлото посрещане в България и желанието си да продължи да уголемява тясното партньорство сред нашите две страни. Посланикът акцентира, че Съединени американски щати и България са другари, сътрудници и съдружници и че държавното управление на Съединени американски щати е решено да работи с всички българи за задълбочаването на това историческо 120-годишно партньорство и за построяването на нашите споделени сигурност и разцвет ", се споделя в позиция на посолството на Съединени американски щати в София.

Малко по-късно Мертен се е срещнал и със служебния зам.-министър Велислава Петрова.

" Оценени бяха напъните на страната ни за реализиране на енергийна диверсификация посредством стартирането в употреба на интерконектора България-Гърция, както и подхванатите дейности за диверсификация на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ и вероятността за създаване на нови мощности. Специално внимание бе отделено върху нуждата от повишение на свързаността и съдействието в построяването на транспортната инфраструктура в района по оста Север-Юг, като част от подсилване на Източния фланг на НАТО ", се споделя в информацията.

Само преди няколко месеца 48 Народно заседание одобри решение за създаване на нова нуклеарна мощ в " Козлодуй " с технологията AP1000 на Уестингхаус, за което кабинетът трябваше да влезе в договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за подписване на съглашение.

" По отношение на реконструкцията на Украйна, акцент бе подложен върху намирането на резистентен метод, който да помогне за възобновяване на стопанската система на страната, само че без да се заплашват комерсиалните връзки в района ", оповестяват от Министерството на външните работи.

От информацията на Министерство на външните работи се схваща, че е обсъждано и " откриването на евентуални решения за поддържане качествата на българските Военно-въздушни сили " - проблем, който служебният кабинет се пробва да позволи отчасти с пазаруването на ремонтирани мотори за МиГ-29, чийто запас към този момент се изчерпва.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР