Новият португалски халф на Левски Филипе Нашименто говори пред Sportal.bg

...
Новият португалски халф на Левски Филипе Нашименто говори пред Sportal.bg
Коментари Харесай

Най-скъпата покупка на Левски обяви целите на клуба

Новият португалски халф на Левски Филипе Нашименто приказва пред Sportal.bg и SportalTV в края на подготвителния лагер в Малта. Най-скъпата зимна покупка на " сините " си сложи амбициозни цели, като разгласи че се надява дългогодишната суша без трофей на клуба за завърши през май и през есента 26-кратните първенци да играят в груповата фаза на един от двата клубни шампионата. 23-гошиният техничар разяснява още какво го е предиздвикало да избере Левски, какво му е споделил неговият другар от ЦСКА-София за дербито. Именно той се чака да бъде звездата в зимната селекция на столичани.Спас Русев заплати към 200 000 евро на Динамо (Букурещ), като дружно с Асен Букарев се надяват, че с разкрили новия диригент в халфовата линия на отбора.

Нашименто е роден на 7-ми януари 1995 година в Лоурес и е младеж на Бенфика, в чиято академия играе сред 2003-а и 2014-а. Филипе има един сезон за Академико Визеу, два за ЧФР Клуж и един полусезон за Динамо (Букурещ), като в Румъния е изиграл 70 мача, 16 от които през есента. Освен това е вкарал девет гола и е асистирал за шест. Последният му мач за Динамо е на 18-и декември против Поли Тимишоара.
- Филипе, какви са първите ти усещания от тима? - Много позитивни. От това, което видях разбрах, че имаме доста мощен състав. Стъпка по стъпка се доближаваме до едно положително равнище. Клубът е доста добре проведен, а щабът и играчите са доста общителни.
- Разкажи ни по какъв начин се стигна до прехвърлянето ти в Левски? Всичко към прекосяването ти стана доста бързо... - Разбрах, че Левски се интересува от мен единствено седмица и половина преди прекосяването ми. Агентът ми описа за клуба, за плана, който има Левски. Бях заинтересован и след разрешаването на финансовите въпроси сред Левски и Динамо се озовах тук и съм доста благополучен от този факт.
- Треньорът ти в Динамо Букурещ се е опитал всичко, с цел да те задържи, защото си доста мощен футболист. Вярно ли е, че три дни си го молил да те пусне...
- Благодаря му за хубавите думи. Аз направих доста добра подготовка и трябваше да съм титуляр в първия мач с Универисатия Крайова (2:2). Аз се усещах доста добре в Букурещ, само че когато чух за предлагането на Левски, към този момент знаех какво желая - да отида в Левски. Треньорът в действителност направи всичко, с цел да ме задържи, приказва с шефа на клуба, само че всички схванаха какъв брой мощно е желанието ми да се причисля към Левски, където ми харесва доста плана, а също по този начин е отлична опция за мен. Хубавото е, че и той откликна и ето ме тук.
- Какво знаеше за Левски преди да схванеш, че " сините " те желаят? - Всички ми разказваха за новия план в Левски, че клубът си е сложил амбициозната задача да си върне остарялата популярност, когато е печелил титли. Разказаха ми и за невероятните почитатели, които са луди по тима. Когато разбрах за този интерес незабавно пожелах да облека синята фланела.
- В последните дни Левски подписа с още нови играчи. С Ривалдиньо сте играли и в Динамо, само че какво знаеш за Фигерейдо и Паулиньо? - И тримата са доста положителни играчи и ще бъдат от изгода на Левски. За Паулиньо не знаех доста, единствено че е играл в Украйна и е добър състезател. През тези три дни тук се вижда, е че е доста добър футблист. Той е бърз и техничен футболист. Ривалдиньо е доста добър футболист, пази доста добре топката, има прекрасен удар, бележи голове и асистира постоянно. Фигерейдо съм го гледал в Боавища. Той е доста сложен състезател, може да го видите по целия терен. Много добър ляв бранител. Тримата са отлични попълнения за Левски.
- А коя е твоята обичана позиция в халфовата линия? - Моята обичана позиция е вътре на терена (смее се). Ако би трябвало да съм сериозен обичани са ми номер 8 и 10. Аз съм атакуващ полузащитник, само че нямам проблем и с по-дефанзивни функционалности. Каквото реши треньорът, в случай че каже шести номер, в случай че каже осми, в случай че каже десети, където ме постави.
- В Левски ще работиш с доста умел треньор в лицето на Делио Роси. Какво си казахте при първата ви среща, сподели ли ти каква роля на терена ти е отредил? - Каза ми какво изисква не от мен, само че какво изисква от всички играчи и целия тим. За мен съответно показа, че има концепция за една позиция, само че преди този момент ще ме тества на съвсем всички позиции в халфовата линия, с цел да види къде може да съм най-полезен на отбора.
- В последните дни изигра два мача с Левски. Какви усещания ти оставиха новите съотборници? - Това бяха два другарски мача, а всички са доста изтощени, към този момент месец се готвят и несъмнено краката им тежат към този момент. Не може да се чака в тези контроли тимът да демонстрира максимумът от своите благоприятни условия, така ко играчите към този момент са изтощен. Направи ми усещане, че тимът е добър, като се старае да играе с топката, да нападна, което на мен доста ми харесва. Обичам подобен жанр и подобен метод на игра. Не мога да отлича обособен състезател, само че видях положителни футболисти, в които има огромен капацитет.
- Отзивите за теб в Румъния за представянето ти в последните две години са доста позитивни. Бързо ли се приспособява към локалното състезание и смяташ ли, че съществуването към този момент на много португалци, а и румънците Рошу и Буш, в Левски ще ти помогне да се адаптираш елементарно?
- Разбира се. Страхотно е, че има още трима футболисти, които приказват португалски, както и румънците Рошу и Буш, с които приказвам на румънски. Но най-важното е да се приспособявам към стила на игра, който изисква треньора Делио Роси и да стартира да демонстрирам най-хубавото от себе си. Ако демонстрирам моя футбол, който показвах в Румъния, мисля че ще бъде добре и за Левски и мен.
- Физически до каква степен си подготвен? - С Динамо бяхме в края на подготовката преди да дойда тук, тъй като в Румъния шампионата стартира по-рано. Не съм упражнявал единствено към 5-6 дни към медицинските проби и подписването, което не беше добре за мен. С идването ми тук започнах подготовка да се доближа оптимално бързо до оптимиална физическо форма, което сега правя оценка на 80-85 %.
- Спомена за почитателите на Левски. Освен луди, те са и доста нетърпеливи, защото клубът не е печелил нищо от доста време. Сега следва полуфинал за Купата на България с ЦСКА-София, който е на много точки пред Левски в класирането. Говорите ли си вътре в тима за това, че сте доста близко да зарадвате почитателите с трофей след близо десетгодишна пауза?
- Да, приказваме си. Тимът има за цел да завоюва купата, както и да съкратим разликата от Лудогорец и ЦСКА в битката за купата, което е изпълнима цел. Купата е отлична опция, с цел да се завоюва трофей. Два мача са с ЦСКА, би трябвало да успеем да победим, а по-късно идва и финалът. Първенството също не е завършило. Смятам, че ще е триумф да играем в групите на Лига Европа или Шампионската лига, в случай че спечелим състезание. Важно е да спечелим трофей и след това да играем в групите през идващия сезон, ще бъде доста значимо за клуба. Лига Европа наподобява по-лесният вид.
- Познаваш ли тимовете или футболистите на Лудогорец и ЦСКА-София, които са съществени съперници на Левски?
- Знам, че Лудогорец игра през предишния сезон в Шампионската лига. Притежават доста бразилци на високо равнище и имат най-хубавите футболисти в България. Те са едни доста мощен и приключен тим. В ЦСКА има двама португалци, един от тях даже ми е другар. Това са два положителни, два мощни тима, които се движат добре в шампионата, само че Левски има добър треньор и добър тим. С оглед събраните в Левски футболисти, считам, че ще имаме сили да се преборим и с двата тима. Приятелят ми от ЦСКА (б.а. най-вероятно става въпрос за Рубен Пинто, който също е минал през Бенфика) ми описа за дербито с Левски е ужасно и доста прочувствено, в което почитателите са луди и пълнят трибуните. По време на мача аз нямам другари, след мача си приказваме, само че на терена давам 200% от себе си, с цел да може почитателите ни да бъда щастливи след края на дуела.
- Каква е персоналната ти цел през пролетния полусезон? - Винаги споделям, че е най-важно е колективът да печели трофей. Това ще бъде доста значимо за мен, а и Левски. Да оказа помощ с голове и асистенции, с цел да можем да спечелим колкото се може мачове повече. Искам оставя да печеля трофей, да оставя диря и почитателите да запомнят името ми, а аз да ги веселя с представянето си.
- Какъв вид футболист си, с кого би сравнил стила си на игра? - Аз не обичам да приказвам за себе си, само че ще се опитам да го сторя. Когато съм на терена се пробвам да провеждам играта, обичам играя с топката, имам прекрасен пас, дълъг пас, одобрявам ударите отдалеко. Без топка пък съм много нападателен, пробвам се да печеля всеки един двубой. Не мога да се сравня с избран футболист, защото имам мой жанр. Мога да ви кажа моите идоли. В Португалия обичах легендата на Бенфика и Португалия Руи Коща и Пабло Аймар, с който съм упражнявал в Бенфика. Това са двамата ми идоли, в случай че имам и 5% от техните качества ще бъда доста благополучен, защото те са в действителност доста огромни футболисти и доста ги почитам.
- За край - какво обръщение ще отправиш към почитателите на Левски? - Моето известие за почитателите е да дойдат на стадиона и да ни поддържат, защото тимът има потребност от това. Заедно ще сме още по-силни и да реализираме доста. Ние, футболистите, ще даваме 200 % от себе си, с цел да можем да сме щастливи в края на сезона.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР