Новият пилот в екипа на КТМ Джак Милър записа най-доброто

...
Новият пилот в екипа на КТМ Джак Милър записа най-доброто
Коментари Харесай

Джак Милър счупи рекорда на Портимао, много тежко падане за Еспаргаро

Новият водач в екипа на КТМ Джак Милър записа най-хубавото време във втората подготовка преди конкуренцията за Гран При на Португалия, с която този уикенд започва сезон 2023 в MotoGP. 

Постижението от 1:37.709 на австралиеца е и нов безспорен връх на пистата „ Портимао “. Предишното, импровизирано, върхово достижение бе 1:37.968, реализирано от международния първенец Франческо Баная по време на предсезонните проби на португалското трасе преди две седмици.

Втори в края на петъчния ден в Португалия се подреди Маверик Винялес от Априлия, а тройката добави някогашният съотборник на Милър в Дукати – Баная. Двамата изостанаха със надлежно 0.037 и 0.147 секунди от австралийския играч на КТМ. Лука Марини (ВР46 Дукати) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати) се подредиха четвърти и пети, а в топ 10 влязоха още Фабио Куартараро (Ямаха), Йоан Зарко (Прамак Дукати), Марко Бедзеки (ВР46 Дукати), Алейш Еспаргаро (Априлия) и Енеа Бастианини (Дукати). Това са и десетимата водачи, които се класират непосредствено за втората фаза на утрешната подготовка.

Втората подготовка, която бе с дълготрайност от 60 минути, бе спирана общо два пъти заради разнообразни аргументи. Първото спиране пристигна малко повече от 13 минути след нейното начало, когато токът на пистата спря. Това провокира закъснение от близо половин час, след което тренировката бе възобновена.

По-малко от четвърт час преди нейния край пристигна и второто прекъсване, което бе наложено след тежкото рухване на Пол Еспаргаро (Тех3 ГАСГАС) на десетия завой. Испанецът загуби надзор над своя мотор на влизането в бързата крива, след което се превъртя няколко пъти в зоната за сигурност преди да се удари и в стената от гуми. За неприятен шанс на Еспаргаро неговият мотоциклет го последва в бариерите и го удари.

Това докара до закъснение от нови 25 минути, с цел да могат медиците да окажат нужната помощ на Еспаргаро в зоната за сигурност. В следствие той бе превозен до медицинския център, където бе открито, че има контузии на гърба и гърдите. След края на тренировката бе оповестено, че испанецът ще бъде превозен до болничното заведение във Фаро за спомагателни проучвания и грижи, като неговото присъединяване в уикенда за Гран При на Португалия съвсем несъмнено завърши. Много е евентуално испанецът да пропусне и Гран При на Аржентина, която ще се организира идната седмица.

Уикендът за Гран При на Португалия продължава на следващия ден с третата подготовка, която ще стартира в 12:10 часа българско време и ще бъде с дълготрайност от 30 минути. Резултатите от нея няма да се взимат под внимание за разпределението на местата във втората фаза на квалификацията. Самата сесия за място ще стартира в 12:50 часа, а решителната ѝ част би трябвало да започва в 13:15 часа.

Утрешната подготовка ще дефинира реда за пускане както за неделното съревнование, по този начин и за спринтовото такова, което ще се организира на следващия ден следобяд. Историческият първи спринт би трябвало да стартира в 17:00 часа българско време.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР