Новият парламент да приеме решение за военна подкрепа на Украйна,

...
Новият парламент да приеме решение за военна подкрепа на Украйна,
Коментари Харесай

Протест поиска импийчмънт на Радев заради отказа му да подпише призив за Украйна в НАТО


Новият парламент да одобри решение за военна поддръжка на Украйна, България да се причисли към от Централна и Източна Европа в поддръжка на желанието на Киев за ускорено присъединение към НАТО и започване на процедура по импийчмънт на президента Румен Радев.

Това изиска митинг, проведен от гражданското придвижване БОЕЦ в сряда пред президентството. Поводът за демонстрацията беше отводът на Радев да се причисли към декларацията на своите европейски сътрудници.

Протестиращите желаеха още новите депутати да смъкват доверието си от основния прокурор Иван Гешев, да одобряват държавния бюджет за 2023 година, откакто да се саморазпуснат и да бъдат проведени нови предварителни избори.

“Излизаме, с цел да осъдим позорното решение на президента да не подпише декларацията на своите европейски сътрудници в поддръжка на поръчката и желанието на Украйна за участие в НАТО ”, обявиха уредниците от БОЕЦ.

По време на проявата те приканиха участниците да хвърлят пред президенството остарели червени облекла, обувки и предмети, с цел да оформят “грамадата на позора, която да е знак и монумент на прокремълската, антибългарска, антиукраинска и антиевропейска политика на Румен Радев ”.
Йотова желае спор в Европейски Съюз и НАТО
Междувременно вицепрезидентката Илияна Йотова разяснява по време на свое посещаване в Свиленград дружно със служебния боен министър Димитър Стоянов, че декларацията в поддръжка на ускореното приемане на Украйна в НАТО първо би трябвало да бъде разисквана от Европейски съюз (ЕС) и в самия Алианс.

“В момента не мога да преценява формата на самата декларация. За мен мощното решение е след доста деликатен разбор и договаряния да се създаде общ за Европа текст, тогава документът би бил по-силен ”, разяснява Йотова, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ сходна декларация не трябва да се написа “на крайник ”, само че никой, в това число Радев, “не слага под подозрение тематиката за участието на Украйна в НАТО ”.

Йотова означи още, че досега даже и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, не е коментирал въпросния документи. Тя добави и, че бъдещият парламент също би трябвало да се включи в този спор.

Стоянов пък добави, че “с политически заявления нито се приема, нито се отхвърля кандидатурата на която и да е страна за член на НАТО - това се случва на среща на върха на съюза с единодушието на всички 30 страни членки ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР