Новият коронавирус, който бе идентифициран за първи път в края

...
Новият коронавирус, който бе идентифициран за първи път в края
Коментари Харесай

Китайският вирус идва ли от прилепи?

Новият ковид, който бе разпознат за първи път в края на декември в китайския град Ухан, е доста подобен по конструкция с този, който аргументи епидемията от Тежкия Остър Респираторен Синдром (САРС – съгласно британската абревиатура) в интервала 2002-03 година, и има същата дарба да се предава от животно към човек и сред хората, предадоха международните организации.

Над 360 души са починалите досега и близо 32 000 инфектираните. Според китайските здравни управляващи вирусът 2019-nCoV навлиза в клетките по същата пътека, която преди време употребява САРС. Около 70 % от пробите, взети от болни от региона на рибния пазар в Ухан, където избухна епидемията, показват едни и същи признаци с тези от болестта отпреди 18 години.

Същевременно учените са потвърдили че едвам 96 % от геномът на коронавирусът дават отговор на кодът, който носят най-разпространената порода прилепи в страната, считани за източник на болестта. Това допуска, че истинският му източник към момента не е дефиниран сигурно. Според управляващите в Пекин и западни учени е допустимо произходът на вируса да е обвързван с незаконната търговия с редките бозайници люспеници, които са също приносители на генома.

Поднебесната империя бе разтърсена в петък от новината, че лекарят първи разпознал новото заболяване, доктор Ли Вънкян, е бил заставен да отдръпна мнението си дни преди Пекин да разгласи епидемията и е бил пропуснат от управляващите по-късно. Докторът е приключил земния си път в работа на болните в Ухан, където е прихванал вируса и умрял в петък.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР