Новият коронавирус /COVID-19/ е обект на много научни изследвания в

...
Новият коронавирус /COVID-19/ е обект на много научни изследвания в
Коментари Харесай

Коронавирусът живее няколко часа във въздуха и няколко дни на повърхности!

Новият ковид /COVID-19/ е обект на доста научни проучвания в целия свят. Учените са се обединили освен в търсенето на медикаменти и ваксини, само че и в проучване на жизнеспособността и опциите за предаване на вируса. Тези насоки ще бъдат доста потребни за ограничение на разпространяването на инфекцията и изработването на съответни ограничения за отбрана от ковид.

Коронавирусът, който се трансформира в световна пандемия, може да остане жизнерадостен и инфектиран под формата на капки във въздуха в продължение на няколко часа и на повърхности до един ден.

Такива са данните от ново изследване на Националния институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID), част от Националния здравен институт на Съединени американски щати, написа Ройтерс. Изследванията са оповестени в New England Journal of Medicine (NEJM) във вторник.

Учените са се пробвали да симулират вирус, излъчен от инфектиран човек, на всекидневни повърхности вкъщи или в болница, да вземем за пример посредством кашляне или допиране на предмети. Те употребявали аерозолно измервателно устройство, което дублирало микроскопични капчици, формирани при кашлица или кихане.

 Коронавирусът живее на повърхности!

След това учените изследвали какъв брой дълго COVID-19 остава инфектиран на тези повърхности. Според изследването, вирусът остава жизнерадостен или е в положение да болести хората с аерозоли в продължение на минимум три часа.

В пластмасата и неръждаемата стомана вирусът може да живее до три дни. На картон вирусът не е жизнерадостен за 24 часа. Отнема 4 часа, до момента в който се инактивира върху медта.

По отношение на интервала на полуразпад, изследователският екип откри, че на половината вирусни частици лишава към 66 минути, с цел да изгубят функционалност, в случай че са в капка аерозол. Това значи, че след час и шест минути, 3/4 от вирусните частици ще бъдат всъщност инактивирани, само че 25% ще продължат да бъдат жизнеспособни.

Броят на жизнеспособните вируси в края на третия час ще бъде понижен до 12.5%.

Необходими са 5 часа 38 минути за неръждаемата стомана, до момента в който половината вирусни частици станат неактивни. На пластмаса полуживотът е 6 часа 49 минути, откриха откривателите.

На картон полуживотът е към три часа и половина, само че откривателите споделиха, че има доста разлики в резултатите, по тази причина ви съветваме деликатно да интерпретирате това число.

 Коронавирус върху повърхности!

Най-краткото време за оцеляване е на метала мед, където половината от вируса се инактивира в границите на 46 минути.

Учените разкрили, че новият ковид има сходни равнища на жизненост отвън тялото на човек от предшественика си, коронавирусът, който предизвиква SARS (тежък изострен респираторен синдром).

Това значи, че други фактори като опцията за по-голямо предаване сред хора без признаци, могат да са причина, че сегашната пандемия а е доста по-голяма от епидемията от SARS през 2002-2003 г.

Резултатите удостоверяват насоките на експертите по публично здраве във връзка с общественото разграничаване:

- да избягвате да докосвате лицето си;

- да покривате устата и носа си, когато кашляте или кихате;

- да измивате и дезинфекцирате усърдно ръцете си със препарат на спиртна основа или вода и сапун;

- постоянно да дезинфекцирате предмети, употребявайки дезинфектиращи спрейове или кърпички.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР