Новият изпълнителен директор на Danone Антоан дьо Сент-Африк е изправен

...
Коментари Харесай

Новият шеф на Danone трябва да върне компанията към растеж

Новият изпълнителен шеф на Danone Антоан дьо Сент-Африк е изправен пред тежка борба за обновяване растежа на продажбите на френския производител на потребителски артикули. Анализаторите предвиждат, че обратът ще отнеме няколко години, оповестява Financial Times. На Дьо Сент-Африк, който пое управлението на Danone в сряда, може да му отнеме към шест месеца, с цел да формулира и разгласи тактиката си, обявиха близки до групата. Това ще остави вложителите на мрачно до оповестяването на годишните резултати на компанията през февруари.

" Проблемите в Danone не се вземат решение елементарно ", споделя един от източниците. Основното предизвикателство няма да бъде редуциране на разноските, а по-скоро генериране на по-голям растеж на приходите в трите бизнеса на Danone - за млечни и растителни млека и кисело мляко, за бебешки смеси и за бутилирана вода. Това е нещо, върху което предходният началник на групата, Еманюел Фабер, също работи години наред, само че без триумф.

Миналата година пандемията от Covid-19 в допълнение усложни нещата в световен мащаб за сoбcтвeниĸa нa мapĸитe млeчни пpoдyĸти " Aĸтивиa " и " Дaнoнинo " в България. Продажбите на бутилирана вода, изключително на дребните бутилки с по-висок марж, продавани в магазини и питейни заведения, понижиха. Същевременно разноските за съвсем всичко - от превоза до суровините - се усилиха.

Дори преди пандемията Фабер не съумя да извърши обещанието си от 2015 година за реализиране на 5% годишен растеж на органичните продажби до 2020 година Този индикатор, който се следи от близко от вложителите в бранша на потребителските артикули, се усъвършенства единствено леко, от 2.1% през 2016 година до 2.6% през 2019 година Еманюел Фабер беше свален от власт през март след месеци офанзиви от вложители деятели и разтърсвания в заседателната зала.

През май Danone избра за основен изпълнителен шеф Дьо Сент-Африк, който тогава управляваше производителя на какао и шоколад Barry Callebaut. По време на шестгодишния му мандат цената на акциите на швейцарската група се удвои, защото се концентрира по-малко върху растежа на размера и повече върху растежа на приходите. Дьо Сент-Африк, който е френски жител, също работи в продължение на десетилетие в хранителния бизнес на Unilever.

Във видео, изпратено до чиновниците на Danone в сряда, новият изпълнителен шеф съобщи, че е " доста припрян да стартира приключението " и да учи за бизнеса. Той също помоли хората да " приказват намерено " и да му опишат за провокациите и опциите, които са видели. " Ако не знам, значи не мога да работя ", съобщи той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР