Новият формат на Национално външно оценяване в 4 клас, а

...
Новият формат на Национално външно оценяване в 4 клас, а
Коментари Харесай

Проиграват записаната диктовка за външно оценяване

" Новият формат на Национално външно оценяване в 4 клас, а в следствие и в 7 клас беше разгласен навреме ", заяви в изявление за Българска национална телевизия Ваня Кастрева - шеф на Регионалното ръководство на образованието в София.

Предвид събитието, че въпреки всичко положителната концепция да бъдат равнопоставени всички възпитаници, тъй като това подсигурява добра дикция на този, който ще чете, постепенно четене на диктовката, останалото е въпрос на техника, а техниката се ръководи от хората и за мен би било извънредно безконтролно един шеф да не проиграе това в своето учебно заведение, да не регистрира всички значими параметри, в това число височина на тона, децата би трябвало по-често да проиграват това, изясни специалистът.

Тя увери, че министър Красимир Вълчев е извънредно отворен към разговор и че всички въпроси няма да останат без отговор. Освен това при започване на месец февруари ще има още разискване.

" Във времето се върви към олекотяване на Националното външно оценяване, това се случва и за 4 и за 7 клас. За 4 клас беше за 4 образователни предмета, когато стартира, в този момент се организира за 2 образователни предмета. За седмокласниците съм съпричастна към терзанията на родителите. Още през май за 4 клас, през септември за 7 клас бяха качени моделите за външно оценяване, те могат да проследят всички минали външни оценения и ще видят по какъв начин се върви в полза на децата ", показа още Ваня Кастрева.

Според нея Националното външно оценяване е значим измерител на качеството на образованието. През електронната система, която дава опция на всяко учебно заведение, може да се наблюдава растежът и напредъкът освен на всеки възпитаник, само че и на всяко учебно заведение. има извънредно диагностична, а освен мониторингова функционалност ", добави тя.

Кастрева счита, че не е избързано с оповестяването на грипна почивка, и откакто здравните управляващи са решили, че това е значимо за запазване здравето на децата, значи това са верните решения.

" Предвид събитието, че тук доста се движим, има непрекъснати контакти, а процентът на заболеваемост е най-голям във възрастовата група 5-14-годишна възраст, това е безспорна причина за бързо разпространяване на грипа. Защото междинните учебни заведения са доста повече от главните, от гимназиите. Важно е родителите да бъдат грижовни. От идващия четвъртък всички деца ще бъдат на учебни заведения за втория образователен период ", сподели тя.

Ваня Кастрева съобщи, че това по никакъв метод не е проблем за повишението на срочните оценки на учениците, тъй като е допустимо оформянето на срочните оценки да се случи и след формалното привършване на първия период, когато събитията го постановат. И напомни, че предходната година грипната почивка е била на 28 януари и е траяла до 4 февруари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР