Новият финансов министър коментира важна за страната новина.България трябва да

...
Новият финансов министър коментира важна за страната новина.България трябва да
Коментари Харесай

Асен Василев: България трябва да има техническа готовност за въвеждане на еврото през 2024 година

Новият финансов министър разяснява значима за страната вест.

България би трябвало да има техническа подготвеност за въвеждане на еврото на 1 януари 2024 година. Това удостовери вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той одобри ключа за министерството от Валери Белчев, на който го съобщи след края на първия длъжностен кабинет.

От своя страна Белчев увери, че бюджетът за тази година ще приключи с остатък.

Въпреки че в проектобюджета на Валери Белчев е записано, че 2021 година също ще приключи с недостиг, това няма да се случи, посочи самият той.

„ Проектобюджетът, да, предвиждаше недостиг, само че както стана дума, той няма да бъде осъществен, най-вероятно ще приключим с остатък. “

Новият министър Асен Василев изиска една седмица, с цел да се запознае с точните цифри. Той удостовери, че индикативната дата за въвеждането на еврото у нас остава непроменена – 1 януари 2024 година Но окончателното решение ще бъде взето след огромна осведомителна акция.

„ За Шенген имаме техническа подготвеност от към този момент може би десетина години, само че нямаме политическа воля от нашите сътрудници да бъдем признати “, сподели още той, написа Блиц.

На въпрос на БНР дали към този момент има изясненост кой ще оглави Българска народна банка, откакто гуверньорът Димитър Радев и част от заместник-управителите са с изтекли мандати, Василев съобщи: „ Знаем, че е на дневен ред, знаем, че би трябвало да се случи бързо, не са обсъждани имена. Така че чакаме при започване на новата година – първата грижа ще бъде бюджетът, по-късно ще преминем надлежно към регулаторите “. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР