Новият федерален канцлер на Германия Олаф Шолц обсъди в неделя

...
Новият федерален канцлер на Германия Олаф Шолц обсъди в неделя
Коментари Харесай

От Варшава Олаф Шолц предупреди Русия да не посяга на Украйна

Новият федерален канцлер на Германия Олаф Шолц разиска в неделя във Варшава с полския министър председател Матеуш Моравецки въпроси, засягащи миграцията, енергетиката, Европейския съюз, и напрежението по източните граници на блока, съобщи Асошиейтед прес.

Шолц акцентира, че Европа няма да толерира опити за подкопаване на териториалната целокупност на нейните страни, и добави, че принадлежности като Нормандския формат би трябвало да бъдат употребявани за намаление на напрежението, откакто Русия струпа войски около границата с Украйна.

" Наблюдаваме напредването на войски край украинската граница с огромна паника и напълно ясно заявяваме, че границите в Европа не може да бъдат нарушавани и че считаме, че целостта на границите на страните е неприкосновена - и че никой не трябва да си мисли, че те просто могат да бъдат нарушавани без съществени последици ", съобщи Шолц на конференция с полския министър председател.

По-рано същия ден канцлерът беше посрещнат от Моравецки с военни почести пред постройката на полското държавно управление. Това е една от първите задгранични визити на Шолц, откакто в сряда постави клетва дружно с съдружния си кабинет.

На конференцията Моравецки повтори позицията на Полша, че газопроводът " Северен поток-2 ", който ще доставя съветски газ непосредствено до Германия, заобикаляйки Украйна, излага Европа и Украйна на напън от Москва, като добави, че е най-добре той въобще да не бъде откриван.

Шолц настоя, че газопроводът е просто енергиен план, чиято роля ще бъде лимитирана с създаването на възобновими енергийни източници в Германия. Канцлерът акцентира, че Германия е ангажирана да отбрани ролята на Украйна в преноса на газ за Европа. Нещо повече, по думите му Германия има намерение да помогне на Украйна да се трансформира също и в страна, която е огромен източник на възобновима сила, показва Ройтерс.

Полша е гневен съперник на " Северен поток-2 ", тъй като счита, че по този начин Европа става подвластна от съветските енергийни доставки. Германският регулатор спря процедурата по одобрение на тръбопровода, който ще придвижва съветски газ непосредствено до Германия, поради юридически проблеми.

Шолц и Моравецки разискаха и комплицираните двустранни връзки. Върху положителните връзки сред двете прилежащи страни продължава да хвърля сянка Втората международна война, изключително при ръководството на настоящето полско дясно държавно управление, съгласно което Германия дължи на Полша обезщетения за вреди, нанесени през военно време.

Агнешка Лада-Конефал - зам.-директор на Германския институт по полските въпроси в Дармщат, чака държавното управление на Шолц да продължи разговора и контактите с Полша, която е значим член на източния фланг на Европейски Съюз и пети по величина търговски сътрудник на Полша.

Визитата се реализира 30 години, откакто парламентите на двете страни ратифицираха контракт за добросъседство и приятелско съдействие.

Новият немски външен министър Аналена Бербок беше в петък във Варшава.

Защо Киев се ядоса на Берлин

Стратегията на НАТО във връзка с Русия сега не носи нужните резултати, декларира в оповестено днесв неделя изявление за английския в. " Файненшъл таймс " украинският министър на защитата Олексий Резников, съобщи Българска телеграфна агенция.

Стратегията, която се заключава в това да не бъде предизвикана Русия, не работи и няма да работи, споделя ръководителят на украинското военно ведомство. Той прибавя, че сходна тактика се е провалила през 2008 година, когато Руската федерация е взела участие във въоръжения спор в Южна Осетия, откакто Федерална Република Германия и Франция са блокирали влизането на Грузия в НАТО, съобщи ТАСС.

Във връзка с това Резников назовава неправилно решението на управляващите в Германия да откажат да доставят оръжие на Украйна. Те (Германия) не престават да строят газопровода " Северен поток-2 " и в същото време блокират доставките за нас на отбранителни типове оръжие. Това е доста незаслужено, споделя министър Резников.

По-рано външният министър на Украйна Дмитро Кулеба назова политически отводът на държавното управление на Федерална Република Германия да доставя оръжие на Киев, показва ТАСС. Според Кулеба в законодателството на Германия няма никаква юридическа възбрана да се доставя или продава оръжие на Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР