Новият дрон Lancet трябва да може да унищожава танкови колони.

...
Новият дрон Lancet трябва да може да унищожава танкови колони.
Коментари Харесай

Ларс Ланге: Руският безпилотник - убиец на танкове

Новият дрон Lancet би трябвало да може да унищожава танкови колони. Западните източници значително подценяват безпилотния аероплан „ Изделие 53 “. Той може да промени разпоредбите на играта.

Видеоклипове на може би най-мощния съветски дрон, Zala Lancet, се излъчват всекидневно в безчет канали в Telegram.

Бори се с гаубици, ракетни установки за залпов огън и танкове - даже танкове западно произвеждане, в това число немския Леопард.

Днес един Telegram канал оповестява за 400-ия образно доказан обстрел на украинска военна техника от съветски супер дрон.

Това не може да бъде без значение доказано, само че западни наблюдаващи и медии неведнъж акцентират успеваемостта на тази оръжейна система. Често представени западни източници като Американския институт за проучване на войната (ISW) съвсем в никакъв случай не загатват тази съответна оръжейна система, макар че сега тя е един от решаващите фактори във войната.

Първоначално изглеждаше, че Украйна може да завоюва войната с дроновете, само че в този момент Русия има превъзходство в доста области. Очевидно от началото на войната съветската войска за първи път изпреварва в техническите разработки в региона на безпилотните летателни апарати.

През това време обаче тя освен механически навакса и надмина западните технологии, само че и съумя значително да се отбрани от западните дронове и точно насочваните артилерийски муниции.

Според скорошно изследване на Британския кралски взаимен институт за проучвания в региона на защитата и сигурността (Rusi), съветските системи за противовъздушна защита и електронна война унищожават 10 000 украински дрона всеки месец.

Програмата „ Вести недели “ на телевизионния канал „ Россия 1 “ за първи път срещна обществеността с дрона „ Изделие 53 “, който съгласно известията е усъвършенствана версия на идващото потомство дрон Lancet. Но в немските вести за съветски дронове иранската фамилия дронове Shahed, постоянно наричани „ евтини дронове “, е на напред във времето, до момента в който триумфът на Lancet съвсем не се оповестява.

Обективно може да се каже, че дронът Lancet към този момент самичък по себе си е огромен боен триумф. Това е дрон - камикадзе, който се изстрелва от потребителя, без да се насочва към съответна цел и може да остане на доста километри над територията на врага, до момента в който в последна сметка не бъде ориентиран от оператора на дрона към вражеско военно оборудване.

Конструкцията на Ланцет се основава на цилиндричен фюзелаж с два чифта X-образни крила, прикрепени към предната и задната част на фюзелажа. Тласкащите витла са ориентирани обратно, за разлика от обичайните тягови витла, които са инсталирани начело. В момента има три версии:

" Ланцет-1 " е кадърен да поразява цели в радиус от 40 км. Максималното излетно тегло на дрона е пет кг с потребен товар от един кг, времето за полет може да бъде до 30 минути, а скоростта може да бъде от 80 до 110 километра в час.

Втората версия, Lancet-3, към този момент има тегло при политане от дванадесет кг. Може да носи потребен товар от три кг. Максималната скорост на Ланцет-3 е 110 километра в час в водоравен полет и 300 километра в час при офанзива на цел. Обхват - до 50 километра. Самолетът може да остане във въздуха към час.

Третата версия, Lancet-5, има още по-голям обхват и бойна глава, тежаща над пет кг. Производителят Zala принадлежи към концерна Калашников.

Факторът на неизбежното проваляне на украинската атака

Дронът Ланцет е виновен, наред с други неща, за продължаващия неуспех на пролетната атака в Украйна.Според канала Military Summary Telegram този дрон има до момента над 400 изумени цели.

Най-новата версия, в този момент показана в концептуална форма, има изцяло друг дизайн: към този момент няма кръстообразен профил на крилото, а кръговиден 45-градусов профил със сгъваеми крила.

Новият модел, носещ работно наименование „ Изделие 53 “, работи в рой: незабавно щом дронът разпознава цел, той го рапортува на останалата част от рояка, осигурявайки координирана офанзива. Ако бъдат разпознати голям брой цели, всички маркирани цели ще бъдат атакувани, евентуално унищожавайки да вземем за пример, цялостен ескорт от транспортни средства.

Операторът на дрона прецизира единствено целевия квадрант и типовете бойни машини. След това борбата се организира самостоятелно и изцяло автоматизирано, като дроновете координират дейностите си между тях. Оръжейната система би трябвало да е задоволително интелигентна, с цел да разбере, че да вземем за пример противовъздушните и радарните системи имат по-висок приоритет от, да речем, бронетранспортьорите.

Когато дрон открие цел, всички дронове ще схванат за това, изяснява в това видео за Russia 1 Александър Захаров, основен конструктор на Zala Aero Group. Захаров изяснява, че новият Lancet би трябвало да е съчетаем с концепцията за мрежово-центрирана война, където мрежата сплотява рой дронове - камикадзе като цяло.

За разлика от сегашната версия на Lancet, Izdeliye 53 се изстрелва не от катапулт, а от дребен изстрелващ резервоар, който може да изстрелва до четири дрона камикадзе по едно и също време. Контейнерът е и транспортен.

Руските дронове към този момент работят на ята. Има видео, на което се вижда по какъв начин два Ланцета се бият дружно с гаубица Цезар. Досега многодроновият рой беше прочут главно от дребни дронове камикадзе, наречени FPV (first person view) дронове, които постоянно се ръководят от оператори благодарение на очила за виртуална действителност, а също по този начин се борят с цели конвои от транспортни средства - само че не самостоятелно и по мрежата, а ръчно.

Забележителното във видеото за Product Launch 53 е, че демонстрира производството на дронове Ланцет в някогашен мол. Новото индустриално оборудване беше основано и намерено единствено за осем седмици.

Видеоклипа на публичната телевизия демонстрира стотици дронове в разнообразни стадии на произвеждане. Можете да видите искрящо бели стаи с най-съвременни CNC машини, стругове и роботи за заваряване. Дронът Lancet сега коства към 35 000 $, по думите на производителя.

Ако Русия успее да провежда доста произвеждане на тези нови мрежови и самостоятелни дронове Изделие 53, това може да бъде същинска повратна точка във войната.

Загубите на Украйна от предходните версии на Lancet към този момент възлизат почти на запасите от артилерия и бронирана техника на една или две бойни бригади - голямо клане за украинските въоръжени сили.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР