Новият документален филм Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев

...
Новият документален филм Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев
Коментари Харесай

Гледаме класики и премиери в кинофестивал в София

Новият документален филм „ Формулата на Тео “ на режисьора Николай Василев е в афиша на фестивала „ Срещи на младото европейско кино “,  чието шесто издание ще се проведе  от 21 до 23 юни в зала „ Славейков “ на  Френския  институт. В програмата са още кинокласиките  „ Първият образователен ден “ на Жак Розие и „ Нула за държание “ на Жан Виго. Заслужава да се отбележат и  двата късометражни филма   на Клеман Кожитор - „ Галантни Индии ” и „ Брагино ”, номинирани за премия „ Сезар “ в категорията си. Селекцията се добавя от „ Сто деца в очакване на трен ” на режисьора Игнасио Агуеро.

Директорът на фестивала Ралица Асенова споделя, че акцент тази година е тематиката за въвеждането на киното като предмет  в учебно заведение – цел, за която тя и съидейниците и от съдружие „ Арте Урбана Колектив “ работят настойчиво, тъй като са уверени, че седмото изкуство е  значимо точно  толкоз,  колкото образованието по математика и физика в актуалния свят. Затова  форумът „ Кино в учебно заведение “  е най-важната част от програмата. Той ще събере преподаватели, които употребяват киното като педагогичен метод в работата си. Помага им  платформата CinEd – европейска мрежа  с сбирка от филми и обучителни  материали. За 4 години над 5000 са учениците в България, които са гледали най-малко един европейски филм, а над 200 са преподавателите, показали интерес и тренирани  да ползват киното в своите часове и извънкласни действия. Именно някои от тях ще събере форумът, с цел да обменят потребен опит и процедура по какъв начин киното дава  опция на всеки възпитаник, дори  изоставащ от класическата образователна система, да интерпретира видяното на екрана, както и да построява инструментариум, посредством който да схваща и филтрира облиците, с които се сблъсква от заран до вечер от телефона, таблета и тв приемника. Един от най-запалените участници в програмата  е Даниел Симеонов, учител по британски език в ОУ „ Неофит Рилски “, село Дерманци.  „ Прожектирал съм филми на възпитаници, които имат усложнение с класическата образователна система. На множеството от тях  единствената среща с културата са турските и индийските сериали и риалити форматите по малкия екран. И на тези деца аз  изведнъж  им пущам „ Първият образователен ден “. Това за тях е изцяло нова хармония. Задавам им  въпроси, които целят разбор и няма  възпитаник, който да не може да  интерпретира видяното и да не може да вземе присъединяване. Дори и този, който не владее таблицата за умножение, дава личен отговор на въпроса: „ Защо основният воин пусна змията назад в реката в края на кино лентата? “. В същото време на изчерпателен въпрос по  друга дисциплинираност този възпитаник би споделил „ Не знам “. Продължва да ме изненадва това, че възпитаници, които се показват едва в учебно заведение, могат да дадат толкоз разнообразни и съответни отговори при разбора на филми, които сме гледали. Смелостта, тяхната интензивност, която се задейства с киното – това е най-изненадващото.

 Пишем с децата писма до режисьора, до основния воин, вършим различен афиш, предвиждаме какво става след финала...Страшно им е забавно. Много е важно  да се освободим от оценяването – да не репродуцираме  никога по време на заниманията с кино модела „ Аз ще ви дам избрана задача и след това ще ви кажа кой най-добре се е справил “. Свой опит и работещи модели ще споделят и други преподаватели, обучители, шефове. Достъпът до фестивала е безвъзмезден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР