Новият бюджет в главите на партиите - 3% дефицит, без

...
Новият бюджет в главите на партиите - 3% дефицит, без
Коментари Харесай

Финансов експерт обясни защо цените у нас падат по-бавно от другите страни в ЕС

Новият бюджет в главите на партиите - 3% недостиг, без повдигане на налозите и влизане в еврозоната - допустимо ли е?

" Това евентуално е част от преговорните уловки, което може да чакаме в този ранен стадий. По-важното е, че на процедура общо схващане, че дефицитът би трябвало да бъде редуциран в границите до 3%. Необходима е фиксална консолидация. Приоритетите са Еврозоната, ПВУ и обвързваните с него закони, запазването на данъчна политика, уеднаквяването на стъпките по Данък добавена стойност и премахването на нулевите ставки ", каза финансовият специалист Борис Петров в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него има задоволително окуражаващи сигнали за естествен разговор.

" Бюджетът е належащо, само че не задоволително изискване, тъй като ние въпреки всичко имаме и други критерии, по които изоставаме с инфлацията. Фиксалната консолидация изрично ще помогне за по-бързото понижаване на темпа на повишаване на така наречен " базисна инфлация ". Тя касае показателя без цените на питателните артикули и електрическата енергия, където имаме известно закъснение. Икономическият напредък е под риск поради повишения ритъм на инфлация ", допълни Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му по този метод всички предпоставки ще са на разположение ние да се присъединим към Еврозоната.

" Нашата инфлация следва интернационалните трендове както и в Еврозоната, по този начин и с световните цени на суровините се случват извънредно положителни неща. Темповете понижават, в България малко по-бавно по отношение на останалите страни от Европейски Съюз. Причината - нашите пазари не са задоволително конкуретни. Нашият пазар е дребен и преобладават избрани медиатори, които им дават опция да въздействат по-силно върху ценовите трендове на стопанската система ", акцентира финансовият специалист.

Той напомни, че и КЗК се е активизирала в последните месеци.

" Тя си влезе в своите отговорности, наложи 2 санкции и даде значим сигнал за тези пазарни участници, които позволяваха толкоз дълги години да преобладават. Това не беше задоволително като глоба, само че беше положително начало. И плащанията към бизнеса не би трябвало да не престават, тъй като пазарните цени на електрическата енергия се възстановиха освен в България, само че и в Германия ", безапелационен бе Петров.

Експертът счита, че тези ограничения са били неефективни и са били опасност за фискалната непоклатимост за страната.

" Ако има естествен разговор, бихме могли да си пожелаем до края на годината да осъществим амбициозната законодателна стратегия по ПВУ. Служебното държавно управление извърши много значима работа, приготвиха стратегиите за реалицията на Плана, тъй че идващото държавно управление има на какво да стъпи и да продължи този значим развой ", разяснява Борис Петров.

" Регламентът, който даде опция за безмитния импорт на украинско зърно, следва на 6 юни да се продължи, или да не се продължи. Нагласите са, че той ще се продължи, тъй като това е извънредно значим инструмент, който въздейства освен върху стопанската система на една страна, която е окупирана, само че и също по този начин това е инструмент за стабилизиране на обстановката на интернационалните пазари на зърно ", разясни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР