Новият бюджет трябва да отрази реалностите от 2022 година, особено

...
Новият бюджет трябва да отрази реалностите от 2022 година, особено
Коментари Харесай

Мирчев: Излишъкът в бюджета да се гледа от НС, а не от МС - иначе се връщаме към времето на Борисов

" Новият бюджет би трябвало да отрази действителностите от 2022 година, изключително в година, когато инфлацията не е била 2-3%, а приказваме за 18-19%. Нужно е да има нов бюджет. Другото е, че бюджетът, който се предлага от Министерството на финансите, ние подхождаме скептично към него, тъй като там става въпрос за 6,6% бюджетен недостиг, което е неприемливо ", сподели депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му бюджетът би трябвало да е на остатък, изключително когато една страна е във валутен ръб.

" В неприятни години той може да е в недостиг, само че не би трябвало да надвишава 3%, които в действителност са много сериозна стойност. Бюджетът тази година първите 9 месеца при 6,7 милиарда финансови разноски, са изхарчени 2,5 милиарда, остават 4,1 милиарда да се изхарчат за ноември и декември. Ние попитахме министъра на финансите за какви планове ще отидат тези пари - няма отговор. Обещаха ни до една седмица да разберем ", добави Мирчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той счита, че служебното държавно управление, с тези си дейности, ни връща към отминалите времена на Борисов.

" Тогава знаете какво ставаше - цяла година имахме един недооценен бюджет, в края на годината излиза Борисов, който споделя: " Национална агенция за приходите свърши страхотна работа, събра 6 милиарда повече ". Тези практики би трябвало да ги спрем. Дори да има остатък - той би трябвало да се преразпределя от Народното събрание, а не от Министерския съвет с решение на министър-председателя ", безапелационен е той.

Според него няма нищо неприятно в еврозоната.

" Страни като Италия, Германия не са по-наивни от нас за това, че те са в еврозоната, а ние не сме. Българска социалистическа партия също би трябвало да има по-отговорна позиция по тази тематика и отговорно отношение към хората. В Хърватия след месец ще стартират да имат ниски лихви, ще стартират да си заплащат в евро и това е единствено преимущество върху самата страна ", акцентира националният представител.

От Демократична България считат, че връщането на хартиената бюлетина е социална деградация.

" Даването на оръжия за Украйна по никакъв метод не е било най-важното нещо. Най-важна обаче е сигурността на България, в това число и президентът Радев би трябвало да бъде склонен с това. Нека да преглеждаме това предложение като възобновяване на българската войска. Няма по-старо въоръжение от нашето в Европейски Съюз - остарели танкове, остарели самолети, които въобще не са съответни. И в случай че би трябвало, ще поканя президента да забележим кой стреля по-добре ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР