Новите технологии са скъпи. Но тъй като иновациите се развиват,

...
Новите технологии са скъпи. Но тъй като иновациите се развиват,
Коментари Харесай

Не очаквайте електрическите автомобили да поевтиняват!

Новите технологии са скъпи. Но защото нововъведенията се развиват, разноските за първични материали и произвеждане са склонни да падат, както и потребителските цени. До известна степен това се случва и с акумулаторните електрически транспортни средства. Всичко стартира с невероятни цени и дълготрайни вероятности, само че през 2022 година електрическият Nissan Leaf - най-евтиният модел на пазара за електрически коли - към този момент коства единствено $28 425 (в САЩ).

Единственият проблем е, че най-евтиният Nissan с мотор с вътрешно горене към момента е с повече от 10 000 $ по-евтин от Leaf. И всеки авто производител, който продава електрически коли, има безусловно същата история: Сравнимите транспортни средства с мотор с вътрешно горене постоянно са доста, доста по-евтини.

Разбира се, електрическите транспортни средства към момента съставляват много непретенциозен дял от общите продажби на коли (например в Европа предходната година те съставляват 10%). Това значи, че в близко бъдеще цените на електрическите коли и колите с мотори с вътрешно горене би трябвало да се изравнят, защото разноските за произвеждане на електрически коли ще продължат да падат... Но дали това в действителност ще се случи на процедура?

Това е предмет на забавно изследване, който обширно е прегледан от изданието Road & Track. Журналисти неотдавна разговаряха с техническия шеф на Mercedes-Benz Маркус Шефер, който не е оптимист във връзка с бъдещите цени на акумулаторните електрически транспортни средства.

Шефер е на мнение, че $50 за киловатчас потенциал на батерията като параметър, ще разреши на електрическите транспортни средства да бъдат финансово равни на тези с ДВГ колите. Но той не вижда по какъв начин технологията на батериите може да реализира тази цел или даже да се приближи до нея.

Причината? Шефер твърди, че сегашната технология за акумулатори към момента е прекомерно скъпа, макар възходящото ѝ търсене. Разработчиците се пробват да намерят допустими решения, само че всякога разнообразни подходи „ рестартират еволюционния развой на въвеждане на новите технологии за батериите “. Просто казано, гражданска война вместо еволюция. И всичко стартира изначало...

Маркус счита потенциала за рандеман на оскъдните първични материали, които са част от батериите, за не по-малко евентуален проблем. И като резюме, всичко това кара Шефер да бъде по-скептичен по отношение на по-нататъшния спад в цените на електрическите транспортни средства - в случай че въобще паднат.

„ Накратко, предстоящият спад на цената под 100 $ или евро за киловатчас може да отнеме повече време от предстоящото “, изяснява Шефер пред репортера на Road & Track. Но какъв брой ще е това време - това не е ясно. Междувременно Mercedes-Benz се стреми да има гама от напълно електрически транспортни средства до 2030 година

Това е след осем години. И по този начин може би по-важното в този момент е дали новите технологии за акумулатори ще се появят и ще си проправят път на автомобилната сцена, преди вътрешното горене да е насила да изчезне вечно. В противоположен случай купувачите на нови коли ще бъдат изправени пред даже по-скъпо бъдеще от сегашното, с което би трябвало да се оправят в този момент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР