Новите предложения на министър Кирил Ананиев за промени в здравноосигурителния

...
Новите предложения на министър Кирил Ананиев за промени в здравноосигурителния
Коментари Харесай

Семерджиев: Новият здравен модел на Ананиев е по-лош и от предишния

" Новите оферти на министър Кирил Ананиев за промени в здравноосигурителния модел плануват голямо количество обществен запас да отиде в ръцете на частни застрахователи ". Това съобщи пред БНР някогашният здравен министър и първи началник на НЗОК доктор Илко Семерджиев.

Той съобщи, че е осведомен с модела и презентацията, която актуалният здравен министър Кирил Ананиев ще показа на 15 юли. Според Семерджиев, новият модел е по-лош даже и от показания преди една година.

" Той е толкоз недомислен и толкоз корпоративно подвластен. Той контролира застрахователите да влязат в главния пакет, което съчетано с един от регламентите, които дава - застрахователите да образуват облага от обществени средства, това в действителност минава към този момент безусловно всички упования. Колосално количество обществени пари ще изтекат в частни джобове ", предизвести Семерджиев.

Според него се чака сериозна рецесия в опазването на здравето и административен банкрут на лечебни заведения.

За препоръчаното от Кирил Ананиев образуване на възнагражденията в бранша, която здравният министър предлага - заплатите на санитар - здравна сестра - доктор да бъдат в съответствие 1 към 1,7 към 2,2.

" Ако 50% от приходите на болничните лечебни заведения отиват за заплати и от тях още 25% са опция за в допълнение материално стимулиране, към тях прибавете и 33% осигуровки, ще видите, че за икономически разноски на болничното заведение не остават безусловно никакви пари, т.е. това ще бъде административен банкрут на лечебните заведения ", съобщи Семерджиев.

По думите му упоменатите 50 млн. лв. за заплати на медиците не са дадени в допълнение. Те са за сметка на запаса на НЗОК. Ще имаме много сериозна и тежка обстановка в опазването на здравето, още повече че за тази година бюджетът е плануван с минус 50 млн. лв., безапелационен е някогашният здравен министър.

" Един общопрактикуващ доктор получава по-малко пари за собствен пациент от един гласоподавател, който е избрал избрана партия. Ние имаме извънредно неглижиране на здравната помощ ", съобщи Илко Семерджиев.

Според икономиста от " ЕКИП " Аркади Шарков, акцентира че с изключение на няма по какъв начин един труд да се оцени с коефициент.

" Третирането на търговски сдружения, каквито са държавните, общинските и частните лечебни заведения, по друг метод, може и се интерпретира от Европейския съюз като държавна помощ, за което напълно умерено могат да ни наложат санкции... Оценката на труда не се прави централизирано, няма по какъв начин един труд са оцени с коефициент. Трудът се мери субективно. С този коефициент ще се основат търкания в системата ", счита Шарков.

Освен за заплати, би трябвало де се мисли и за осигуровки, които се заплащат от лечебните заведения. Според него е проблем, че не се затварят болнични заведения. " Здравеопазването не е политически бранш. В момента, в който се политизира, се получават тези диспропорции в системата ", сподели още Аркади Шарков. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР